• Štúdie potvrdzujú účinnosť liečebného konope ako lieku proti nespavosti
  • Medicínske konope zlepšuje spánok rýchlejším zaspávaním aj predĺžením hlbokého spánku
  • Určité odrody "marihuany" pomáhajú k zlepšeniu spánku lepšie, než ostatné

Nespavosť, nepokojné prevaľovanie sa v posteli a premýšľanie nad tým, či dnes ešte má vôbec cenu snažiť sa zaspať. Nespavé dni a večery, ktoré sme z mnohých rôznych dôvodov zažili asi všetci, spôsobujú celý rad menších i väčších problémov a zádrhelov v našej normálne, denné funkčnosti.

Či už je nespavosť danej osoby spôsobená sekundárne nejakou externou činnosťou ako je napríklad prehnaná konzumácia alkoholu, cigariet či nevhodné načasovanie kávových dýchánkov alebo skôr psychologickým nešvárom ako je úzkosť, depresia či možno aj veselá nedočkavosť, ponúka sa jedno úplne jednoduché, ale účinné riešenie: upokojujúce odrody liečebného konope.

Iba v rýchlosti, liečebné konope dokáže vylepšiť spánok:

  • Rýchlejším zaspávaním
  • Predĺžením a skvalitnením hlbokého spánku
  • Zlepšením dychu v spánku

(Viac informácií sa dočítate v minulom článku "Nespavosť")

Pre pacientov, ktorí s občasnou aj chronickou nespavosťou zápasí a pre rekreačných užívateľov, ktorí majú v obľube medicínskej konope z kľudnejšieho účinného spektra si tu vymenujeme jedny z najobľúbenejších, a tiež najčastejšie používaných odrôd proti nespavosti, popíšeme si ich vlastnosti a pozrieme sa, čo na ne hovoria recenzenti zo servera Leafly.

1. Sensi Star

Sensi Star od seedbank Paradise Seeds je výbornou odrodou, celosvetovo vychvaľovanou pre svoje ohromne príjemné účinky, ktoré sú skôr fyzického, než psychického rázu. Užívatelia servera Leafly túto odrodu hodnotia z veľkej väčšiny ako "relaxujúcu" a "euforickú". V liečebnom účinku medzi pacientmi jasne vedie pozitívny efekt proti úzkosti a nespavosti.

Ozjthomas: "Sensi Star ma tak dostala, že snáď konvertuju na Indiky. Chuť je veľmi príjemne borovičnatá. Účinok síce nastúpil pomaly, ale dočkal som sa ohromne sympatických efektov, ktoré by som opísal asi ako bolesť uľavujúca, euforicky afrodiziakálna 'zfajčenost'. Zároveň sa mi páči, že na rozdiel od iných indik ma Sensi Star neodkopne rovno do spánku, ale nechá ma ešte chvíľu premýšľať a využiť tak jej jemného, ​​ale znateľného psychického účinku."

2. Blue Cheese

Ďalšou výbornou voľbou pre večerné aplikácie je Blue Cheesekríženec svetoznámeho Skunk # 1, U.K. Cheese a BlueberryBlue Cheese je obľúbenou voľbou fajnšmekrov tiež kvôli jeho unikátnej chuti a vôni, kombinujúci klasicky hutný Cheese s čučoriedkovou sviežosťou Blueberry. Vo výsledku sa tak môžete dočkať krémovo čučoriedkového aróma, ktoré je aj v dnešnom trhu plnom rozličných odrôd absolútne unikátne.

MeditationMedication: "Ako užívateľ medicínskeho konope, ktorý aplikuje výhradne indické odrody musím povedať, že Blue Cheese jednoznačne patrí medzi mojich absolútnych, dlhoročných favoritov. Účinok nastupuje v porovnaní s inými odrodami oveľa pomalšie, o to viac je však vo výsledku poznať. Totálna fyzická relaxácia, ktorú ma Blue Cheese dokáže pohladiť, je perfektný pred spaním alebo pre popoludňajšie siesty.

O chuti ani nehovorím - názov Blue Cheese ju popisuje úplne presne. U nás vo výdajni nič nezmizne tak rýchlo, ako nová várka tejto indickej delikatesy."

odrody konope

3. Hash Plant

Ďalšou "uspávačkou", ktorá určite stojí za zmienku, je hašišová, afganská odroda Hash Plant. Táto úplná klasika od Sensi Seeds je význačná práve obrovskou produkciou živice, vďaka čomu sa hodí pre výrobu hašiša. Telo a myseľ upokojujúci účinok tejto odrody, vypestované v správnych podmienkach, je podľa mnohých až dych berúci.

MayfairCalling: "Hash Plant bola mojou prvou, legálnou kúpi liečebného konope. Z môjho pohľadu sa táto odroda výborne hodí pre elimináciu migrén a ako upokojenie k večernému sledovanie filmov a zaspávanie. Čo ma však sklamalo, je absencia účinkov na psychiku. Neviem ako ostatní, ale u mňa osobne Hash Plant pôsobí výhradne fyzicky. Ak však potrebujem len upokojiť a zaspať, volím tento strain."

4. Big Bud

Na záver sa pozrieme na Big Bud, indickú odrodu, ktorá bude vhodná najmä pre pacientov, ktorí potrebujú svoju nespavosť liečiť naozaj pravidelne. Vďaka svojim obrovským výnosom je Big Bud schopný vyplodit dostatočne kvetov na to, aby sa aj ten najnáročnejší pacient nemusel báť, že mu bylinky dôjdu. Hlboko upokojujúci efekt a príjemne zemito-korenené aróma je potom ďalším dôvodom obľúbenosti tejto konopné variety.

Sourcheesiel29: "Big Bud som začal fajčiť len pred pár mesiacmi a jednoducho nemám slov. Ako milovník indik sa v nich dosť dobre vyznám, ale musím uznať, že všetka chvála, ktorú tu na Leafly o Big Bud čítam, je úplne oprávnená. Mnoho z vás tu priznáva, že trpíte insomniou, (mňa osobne nespavosť trápi kvôli chronickej bolesti chrbta).

S nespavosťou som bojoval už od svojich dvadsiatich rokov a až dnes, potom čo som objavil Big Bud, sa konečne teším do postele. Pre všetky, ktorí trápia na úzkosť a nespavosť túto odrodu vrelo odporúčam a dúfam, že vám pomôže, tak ako denne pomáha mne."

* Všetky informácie v tomto článku sú čisto orientačného charakteru. Za popísané účinky, vlastnosti odrôd a informácie podané osobami na serveri Leafly neručíme.