Vďaka aké výbave je konope správnou voľbou v liečbe chronickej bolesti?

Neuropatia


Neuropatia je poškodenie nervov, ktoré veľmi často sprevádza cukrovka. Môže byť výsledkom traumatického zranenia alebo neustáleho ničenia zmieňovaných nervov. Bežne sa neuropatia lieči liekmi proti bolesti, vrátane voľne predajných liekov a opioidov.


Protizánětlivost

Zápaly, ktoré sa nachádzajú v tele, môžu vytvárať bolesť. Preto je zníženie zápalovosť jednou zo stratégií, ktoré môžu pomôcť pacientom s bojom proti chronickej bolesti. NSAID (NSAID) síce účinne znižujú zápaly, ale dlhodobé užívanie môže vyvolávať podráždenie žalúdka a zvyšuje riziko vzniku vredov.

V roku 2010 bol vo Future Medicinal Chemistry zverejnený výskum, ktorý sa zaoberal skúmaním už existujúce evidencie týkajúce sa konope ako protizápalového lieku. Z tohto výskumu vyplynulo, že konope spolupracuje s endokanabinoidním systémom a vytvára protizápalové účinky.


Menej migrén


12% Americkej populácie (vrátane detí a dospelých) trpí migrénou. Migrény sa od klasickej bolesti hlavy veľmi líšia a môžu spôsobovať vysiľujúce bolesť. Užívanie liečebného konope ale môže byť novým riešením tohto ťažko liečiteľných problému.

V roku 2016 zverejnil Pharmacotherapy štúdiu, ktorá sa zaoberala užívaním liečebného konope ľuďmi trpiacimi chronickými migrénami. V tejto štúdii sa zistilo, že marihuana môže byť používaná ako prevencia, čím znižuje frekvenciu migrén. Okrem toho môže fungovať aj ako rýchla úľava od bolesti spôsobenej práve migrénou.


Úľava od bolesti kĺbov


Bolesť kĺbov môže osobám trpiacim artritídou značne zhoršovať kvalitu života. Mnoho pacientom sa odporúča, že by mali zmeniť životný štýl a zhodiť kilá. Hoci sú tieto metódy účinné, tak zaberú čas.

Zistilo sa, že konope funguje ako okamžitý ulevovač od bolesti kĺbov. Táto úľava je aj dobrým nabuzovačem k zlepšeniu života. Vďaka skvalitneniu života potom dochádza k dlhodobému zlepšeniu všetkých príznakov chorôb.


Zníženie rizika závislosti


Jedným z najväčších problémov a nebezpečenstva pri liečbe chronickej bolesti je tendencia vytvorenie tolerancia na narkotiká. Pri vytvorení tolerancia je potrebné zmeniť dávky alebo samotné lieky, aby bola dosiahnutá požadovaných účinkov. V mnohých prípadoch môže užívanie bežných opioidov viesť k návyku a v horších prípadoch k narkománii. Veľmi nádejný výskum, ktorý sa zameriava na potenciál užívania kanabisu v pomoci liečenie závislosti od opioidov, je práve na ceste. Nielenže konope poskytuje prevenciu pred užívaním práškov proti bolesti, navyše aj znižuje riziko následného znovuspadnutí do predchádzajúcej závislosti.

Zdroj článku:   thefreshtoast.com

Zdroje fotografií:   unsplash.com (autor: Sam Burriss), pixabay.com (autor: luisa Munoz)