• White Widow alebo Biela Vdova je dosť možno jednou z najznámejších odrôd konope na planéte Zem
  • Biela Vdova sa preslávila najmä vďaka svojej potencii, kvalite kvetov a extrémne vysokej produkcii bielej živice
  • Dnes sa pozrieme, ako táto konopná legenda prišla na svet

White Widow je bezpochyby jedným z najznámejších komercializovaných druhov marihuany, ktoré sa dostali na konopný trh. Možno preto je tiež história a príbeh pôvodu Bielej Vdovy málinko tajomný. Hneď od začiatku svojho vzniku roku 1994 začala White Widow robiť vlny po celej konopnej scéne. Prvým úspechom bola dominantná výhra na absolútne prvom Cannabis Cupe magazínu High Times , ktorý však len predchádzal mnohým ďalším súťažným úspechom a zaslúženým oceneniam. Hodnotiaci si tu najčastejšie chválili naozaj neobvyklý objem žiarivej živice a potenciu, ktorá dokázala príjemne prekvapiť aj konopné veterány.

Biela Vdova bola prvotriednym modelom už od začiatku. Vďaka neustále sa vyvíjajúcim šľachtiacim metódam pestovateľov sa však jej genetika stále posúva. Dnes tak máme výber z nespočetných hybridov vysokej kvality .“

biela vdova semienka

Samotný názov White Widow je dnes už prepojený s viacerými menami pestovateľov, najmä pretože má takmer každá moderná seed banka v ponuke vlastnú verziu White Widow . Horlivá debata o tom, kto je pravým pôvodným stvoriteľom Bielej Vdovy sa premenila na až politickú záležitosť rozdeľujúcu konopnú scénu na dva znepriatelené tábory. Jeden tábor tvrdí, že bola originálna White Widow objavená mužom zvaným Ingemar, zatiaľ čo druhý za pravého šľachtiteľa označuje vcelku presláveného Shantibabu . Bádanie po tom, kto je pravým pestovateľom a „otcom“ Bielej Vdovy je zapeklité, pravdou však zostáva, že originálny autor môže byť len jeden.

Jeden z autorov blogu Seedman sa vrhol do hlbokého prieskumu doterajších dôkazov a po horlivom preskúmavaní všetkých zdrojov dospel k názoru, že pravým tvorcom je vskutku Shantibaba (ktorý je mimochodom spoluzakladateľom semennej banky GreenHouse Seeds).

Shantibaba, pravý šľachtiteľ a „otec“ Bielej Vdovy?

Ako sme už spomínali vyššie, odroda White Widow prvýkrát vstúpila na trh roku 1994. Nevystúpila však z garáže nikoho iného, než vtedy čerstvo založenej seed banky Greenhouse Seeds. Spoluvlastníkmi podniku boli v tom čase práve Shatibaba a jeho kolega zvaný Arjan. Pôvodný rodokmeň tu vydanej Bielej Vdovy bol zložený z kombinácie vysoko kvalitných landrace odrôd. Jednou z nich bola Brazílska Sativa, druhou Indická Indika z oblasti Keralanu. Presnejšie zameranie na špecifickú matečnú odrodu sú už iba špekuláciou. Avšak, väčšina veteránov hovorí hlavne o Brazílskej odrode Manga Rosa, ktorá je v oblasti Brazílie dlhodobo a hlavne spirituálne používaným druhom marihuany.

Otec bol údajne Shantibabou nájdený počas jeho výprav po Indii, kde narazil na muža, s ktorým sa podelil o joint. Ten ho za odmenu zaviedol na jeho farmu v kopcoch Kerala. Neznámy muž mu tam ukázal starostlivo vedenú záhradku plnú dlhodobo šľachtených Indik, optimalizovaných pre vysokú produkciu živice. Po pár dňoch dôkladného výberu sa Shantibaba s mužom rozlúčil a z oblasti Kerala odišiel s balíčkom plným čerstvých, kvalitných semienok marihuany , ktoré dali neskôr v Holandsku vzniknúť práve premiérovej verzii Bielej Vdovy .

Počas doby, kedy sa Shantibaba staral o svoj konopne semenný podnik Green House Seeds, sa vášnivý pestovateľ a šľachtiteľ pustil aj do tvorby moderných hybridov , a to bok po boku so zakladateľom ďalších slávnych Holandských bánk, Nevillom Shoenmakerom. Neskôr sa títo dvaja konopní nadšenci rozhodli posunúť svoje partnerstvo na úplne novú úroveň a voala - v ten moment vznikla dnes už legendárna seed banka Sensi Seeds . Počas tohto obdobia vznikli nepokoje v jeho vzťahu s pôvodným business partnerom Arjanom. Shantibaba sa teda následne roku 1998 rozhodol predať svoju polovicu podniku Green House Seeds a odcestoval do Švajčiarska, kde on, aj partner Neville, spojili sily s Howardom Marksom (známym tiež ako Mr. Nice).

„Po tom, čo títo traja skúsení šľachtitelia a konopní nadšenci spojili sily, nechýbalo veľa, a vznikla úspešná seed banka vystupujúca pod názvom Mr.Nice ,“

Po oddelení od svojho neslávne známeho partnera sa Shantibaba začal spokojne sústrediť na dodávanie kvalitných odrôd konope pre pacientov aj rekreačných užívateľov. Obľuboval si pritom najmä v kombinácii novodobých, starých a hlavne osvedčených genetík. Keďže bola pôvodná Biela Vdova už na trhu pod značkou Green House Seeds, rozhodol sa Shantibaba po záštitou Mr.Nice vydať novú, vylepšenú verziu - Mr. Nice Black Widow.

Biela Vdova, Čierna Vdova. A ďalšie Biela?

Podľa jedného z rozhovorov, zverejneného v nemeckom magazíne Grow, sa o pôvodnom vyšľachtení Bielej Vdovy hlási aj šľachtiteľ vystupujúci pod pseudonymom Ingemar. Tu sa nám príbeh historického pôvodu Bielej Vdovy tak trochu zamotáva. Ingemar bol jednou z pomocných rúk pracujúcich v pôvodnej zostave podniku Green House Seeds. Podľa doterajších zdrojov spolupracoval aj na originálnej verzii, avšak s jej prapôvodným objavom a nálezom matečných odrôd údajne nemal čo dočinenia.

Vyzerá to, že na strane Ingemara stojí najmä Holandská konopná komunita, avšak historické dôkazy potvrdzujúce jeho skutočné dôkazy sú na nenájdenie. Podľa slov Ingemara „sa pôvodné semienka White Widow našli omylom, vo várke ručne zbieraného hašiša. Komercializovaná verzia ale nevyšla na trh dovtedy, kým sme vyšľachtili dokonalú odrodu. Proces optimalizácie trval celých 6 rokov.“ Pokiaľ Ingemar hovorí pravdu, potom môžeme prvopočiatok White Widow datovať až do roku 1988.

Problém však je, že Ingemar nemá žiadne písané dôkazy. V prípade Shantibaby môžeme vystopovať prvé zápisky o White Widow práve to vyššie spomínaného roku 1995. To nám napovedá, že genetický pôvod pravej Bielej Vdovy pochádza vskutku zo zásob zozbieraných Shantibabou a Nevillom. Ingemar doteraz, okrem vlastných slov, nedoložil žiadne presvedčujúce dôkazy. Rozriešenie a uznanie sa tak kvôli celkovej zamotanosti tohto príbehu zrejme Ingemarovi už nedostane.

Skutočná história konope White Widow

Na druhej strane Shantibaba sa rozprávanie o svojom náleze a vývoji Bielej Vdovy neštíti. Navyše to tiež vyzerá, že je dobre oboznámený ako so samotnou Vdovou, tak s odrodami z ktorých vzišla. Jedným z úplne najpresvedčivejších dôkazov je fakt, že Shantibaba dodnes vlastní geneticky preukázateľných rodičov White Widow. Ich klony sú dôkladne uschované v genetickej knižnici seed banky Mr Nice .

Presvedčujúce tu ďalej je aj samotný kvietok White Widow od banky Mr Nice. Pokiaľ si porovnáme všetky ostatné poddruhy Bielej Vdovy, ktoré na trhu môžeme nájsť pod značkou iných seed bánk, vidíme, že tá od Mr Nice si je s pôvodnou verziou z roku 1995 podobná najviac.

Ingemar ponúka svoje vlastné kríženiny White Widow, akou je napríklad preslávene potentný Ingemar's Punch. Je tiež v blízkej spolupráci s Green House Seeds a teda aj vyššie spomínaným Arjanom, ktorému údajne dodáva zásoby pôvodnej a jedinečnej genetiky. Aj napriek tomu, že sú Ingemarovi genetiky ťažko tie pravé, jeho hybridy by človek nemal prehliadnuť. Jedná sa o kvalitné a najmä vysoko potentné druhy liečebného konope.

Čo sa pravej várky pôvodných semienok nájdených Shantibabou týka, on samotný sa o ne podľa vlastných slov nikdy s nikým nepodelil. Avšak, seed banka Mr Nice dodnes ponúka celý rad odrôd, ktoré vznikli ešte za doby, kedy bol Shantibaba súčasťou spoločnosti Green House Seeds. Pre zníženie zmätku sa však Shantibaba rozhodol pod značkou Mr Nice odrody premenovať.

Medzi tie najvýznamnejšie patria:

Dnes už každá druhá seed banka tvrdí, že vlastní originálnu genetiku Bielej Vdovy. Napríklad, hneď v roku 1996 si semenné banky Dutch Passion a Nirvana objednali várku semienok White Widow priamo od Shantibaby. Do roka potom už ponúkali svoje vlastné verzie populárnej Bielej Vdovy. Aj u iných seed bánk môžeme nájsť veľmi kvalitné hybridy s aspoň určitým pomerom pravej genetiky Vdovy, o tom niet pochýb. O tom, aká pravá a originálna genetika v týchto odrodách naozaj je, by sa však dalo špekulovať. Zatiaľ vieme, že minimálne jednu z najpôvodnejších genetík vlastní semenná banka Mr Nice.

Najobľúbenejšie hybridy konope (odrody White Widow)

Pôvodná Vdova je samozrejme naprieč šľachtiteľskou komunitou veľmi vyhľadávaným druhom. Počas vyberania a snahe o nájdenie tej pravej odrody liečebného konope práve pre vás tak dozaista narazíte na hybridy kombinujúce v sebe práve White Widow a ďalšie, často nemenej obľúbené druhy marihuany .

Medzi doterajších favoritov hybridov Bielej Vdovy patria najmä:

Zdroje: seedsman.com https://www.leafly.com