• Chemické rozbory a odtlačky konopných odrôd v budúcnosti dosť možno nahradí dnešné hrubé rozdelenie podľa názvov ako napríklad OG Kush či Colorado Cookies

Dnešný, moderný trh s liečebným kanabisom je doslova zahltený všemožnými typy odrôd a genetických krížencov. Často sa tak stáva, že majú najmä menej skúsení užívatelia problém vybrať si tú správnu variantu, ktorá bude sedieť presne ich potrebám. Technológia testovacích metód a detekcie chemického make-upu našej obľúbenej rastlinky sa však našťastie vyvíja rovnako rýchlo ako vývoj nových odrôd. Užívatelia liečebného konope tak majú čím ďalej rozsiahlejšie možnosti voľby.

Kanabinoidy, terpény a flavonoidy

Aktívne molekuly konope v ľudskom tele pracujú takzvaným synergickým, čiže reťazovým efektom (anglicky entourage effect). Aktívnymi molekulami sa potom nemyslí len kanabinoidy ako je THC či CBD, ale aj terpény (viac v článku Terpény - čo stojí za vôňou konope) a flavonoidy. Kombináciou všetkých týchto maličkých, ale účinných konopných molekúl dochádza v tele k celkovému liečebnému efektu, pričom každá molekula hrá svoju rolu.

Rozdielnym obsahom týchto molekúl v rôznych odrodách tak dochádza často k veľmi odlišným finálnym efektom ako na psychiku, tak na fyzické telo.

Flavonoidy

Do ústredia záujmu sa v odbore dnešnej konopné vedy dostávajú práve flavonoidy - molekuly, vďaka ktorým má liečebné konope natoľko rozsiahle spektrum farieb a chutí.

Výskum týchto veľmi zaujímavých rastlinných častíc je ešte len v ranom štádiu. Už teraz sú však tieto látky popisované ako poklad, ktorý len čaká na otvorenie. Dočasné výsledky bádateľov poukazujú na ich nemalý potenciál v oblasti liekov proti rakovine, ako antioxidantov a tiež ako antimikrobiálnych liečiv. Raz sa tak dosť možno dočkáme dňa, kedy nám bude liečebné konope predpísané doktorom ako prevencia - napríklad proti chrípke.

flavonoidy v ličebnom konope

Raphael Mechoulam, biochemik pôvodom z Izraela, ktorý v roku 1963 objavil a určil štruktúru CBD a rok nato ako prvý izoloval molekulu THC, vidí sľubnú budúcnosť v oblasti pochopenia interakcie medzi kanabinoidy a terpény (molekuly, ktoré dávajú konopným odrodám špecifickú arómu).

Zmieňuje však tiež, že momentálne neprebieha dostatočne intenzívny výskum v oblasti flavonoidov a ich vzájomného pôsobenia s kanabinoidy.

"V oblasti flavonoidov a ich interakcie s kanabinoidy doteraz neprebehlo dostatočné množstvo štúdií. Dokonca to vyzerá, že budeme prvým laboratóriom na svete, ktorá bude poskytovať na obsah flavonoidov v konope dôkladné testovanie" hovorí Reggie Gaudino, viceprezident vedeckých operácií a vedúci oddelenia intelektuálneho vlastníctva a genetickej analýzy z laboratória Steep Hill Labs.

Gaudino ďalej vysvetľuje, že flavonoidy majú veľmi podobné vlastnosti ako terpény - pochádzajú totiž z rovnakej "rodiny" rastlinných častíc, ktoré vedecká literatúra klasifikuje ako terpinoidy. Flavonoidy, opisuje Gaudino, sú v podstate zoskupením terpénov a tým pádom majú dôležitú úlohu vo výslednej chuti, arómy a najmä liečebných vlastnostiach danej odrody. Navyše, určité flavonoidy ovplyvňujú aj výslednú pigmentáciu rastlín.

"Existuje jeden typ flavonoidu, ktorý nám v dospelých rastlinách dáva typicky fialovú farbu. Hlavnou funkciou týchto skupín látok však nie je sfarbenie, ale už spomínaná chuť a vôňa výsledného produktu."

"Flavonoidy, ktoré sú zodpovedné za finálne sfarbenie rastlín sú konkrétne antoxantiny a antokyány. Tieto flavonoidy majú určité špecifické vlastnosti a vplyv na finálny účinok odrody, pamätajme však, že sfarbenie samo o sebe neznamená nič. Sú to práve chemické vlastnosti týchto látok, na ktoré sa treba sústrediť" hovorí Gaudino.

Gaudino tiež poukazuje na ďalšie vlastnosti týchto látok - sú schopné nielen vyvinúť v rastlinách fialové odtiene, poskytujú im tiež napríklad prídavnú ochranu proti UV žiareniu.

Unikátne, liečebné flavonoidy konope

Flavonoidy ako také sú prítomné v mnohých rôznych rastlinách, flavonoidy obsiahnuté v konope (cannaflaviny A, B a C) však majú výnimočné liečebné vlastnosti.

Napríklad štúdie doktora Marilyna Barretta z roku 1980 preukázala nielen, že cannaflavin účinkuje ako liek proti zápalu, účinkuje dokonca 30x lepšie ako aspirín.

"Mnoho flavonoidov má určité liečebné alebo protektívne vlastnosti" vysvetľuje ďalej Gaudino. "Mnoho z nich je známych práve pre svoje antibakteriálne a antimykotické účinky. Tomuto účelu slúži aj ako súčasť živých rastlín konope a my ich môžeme použiť ako prírodné antibiotikum alebo antimykotikum."

flavonoidy

Sativa & Indika? Nie tak zhurta ...

Spolu s neustálym vývojom testovacích metód konope sa vyvíja aj komplexnosť kategorizácie odrôd, ktorá postupne začína počítať aj s rozdelením flavonoidov. Kým doteraz bolo a často stále je liečebné konope kategorizované buď ako indické alebo siate (indica, sativa), vedecká komunita sa teraz prikláňa skôr k detailnejšiemu rozlíšeniu.

"OK, konope indické má široké listy a konope siate úzke" opisuje Gaudino. "Postupne si však začíname čoraz viac uvedomovať, že prosté rozlíšenie podľa morfológie nie je dostatočné. Medzi varietou tenkých a širokých listov však existuje veľa ďalších, stále sa rozvíjajúcich genetických odrôd. Jedným z hlavných premenných je okrem genetiky tiež spôsob kultivácie rastlín."

Celkovo to však vyzerá, že je celá problematika na veľmi dobrej ceste. Spolu s neustálym, nezlomným snažením všetkých dobrodružných šľachtiteľov konope sa vyvíja aj schopnosť vedcov ako je profesor Gaudino testovať tieto nové genetiky a mapovať tak ich variabilné, liečebné spektrum.

Nádejou teda je, že jedného dňa budú šľachtiteľské a testovacie metódy konopných profilov na takej úrovni, že bude možné s úplnou presnosťou predpisovať tie správne odrody pre liečbu daných chorôb, ochorení či neurologických porúch.

"Myslím si, že eventuálne budeme musieť začať kategorizovať konope podľa presných, chemických profilov, skôr než podľa genetickej morfológie."

Gaudino ďalej spomína: "Celé si to môžeme predstaviť ako taký obrázok. Momentálne máme obrázok v celkom nízkom rozlíšení, s postupom technológie a pochopenie chemických látok obsiahnutých v konope sa nám však obrázok čoraz viac zaostruje. Vo výsledku tak budeme schopní presne vidieť celé spektrum a efektívne tak vyberať danej odrody konope ako naozajstný liek."

Hlavné Flavonoidy

Práve vďaka flavonoidom je napríklad chuť vína, čaju alebo čokolády tak neodolateľná. Dočasné výsledky prieskumov poukazujú na 21 flavonoidov, ktoré by mohli hrať významnú úlohu vo vývoji liekov proti rakovine, zápalom, cukrovke, vírusovým ochorením a ďalším. Špekuluje sa tiež o ich využitie ako "biohackov" - teda zvýšenie kortikálnej aktivity, prísunu krvi do mozgu a tým pádom zdravého zlepšenie mentálneho výkonu.

Pre ukážku si tu popíšeme tie doteraz najsľubnejší flavonoidy:

  • Apigenin - Veľmi silný antioxidant. Nachádza sa tiež napríklad v harmančeku, pôsobí tiež dobre proti zápalom.
  • Silymarín - bráni replikáciu vírusu Hepatitis C, antioxidant
  • Luteolín - potencionálny liek pre prevenciu rakoviny a pomôcka pre terapiu
  • Queercetin - narúša rozmnožovanie rakovinotvorných buniek, pôsobí proti vírusom a proti zápalom
  • Kaempferol - antioxidant, liečba cukrovky, liečba srdcových ochorení, antibakteriálne účinky
  • Orientín - antioxidant, proti zápalom, antibiotikum
  • Vitexin - pôsobí proti rakovine, potenciál pre liečbu pakostnice čiže dna

A čo Vy, naši čitatelia? Aké máte skúsenosti s flavonoidy a aký je váš názor na chemické profilovanie konopných odrôd? Podeľte sa s nami o vaše názory v sekcii komentárov!

Autor: Ellen Holland

Překlad: Filip Maral 

Zdroje: cannabisnow 

Obrázky: 420meta extrasalty growweedeasy