Viete, čo je pri pestovaní konopných rastlín kľúčom k úspechu? Áno, je to hnojenie. Avšak veľmi obozretné a starostlivé hnojenie. Aby boli rastliny schopné plne využiť svoje genetických predpokladov, potrebujú dostatočné množstvo živín, ktoré sú im dodávané práve pomocou hnojív.

K procedúre hnojenie liečebného konope je potreba pristupovať skutočne opatrne. Nadbytočné hnojenie môže rastliny naopak poškodiť, zvyčajne dôjde k spáleniu živinami. S týmto problémom sa častejšie stretávajú začínajúci pestovatelia, ktorí svoje rastliny zásobujú viac živinami, než je zďaleka potreba. To všetko s dobrým úmyslom, a síce poskytnúť rastlinám "radšej viac". V tomto prípade je však menej, oveľa a oveľa viac.

Keď mu sa vám darí dodávať adekvátne množstvo hnojiva, a rastlina tak môže výborne prospievať, výsledky vašej starostlivosti zaregistrujete vo vegetatívnej fáze. Správna výživa sa viditeľne prejaví samozrejme tiež pri fáze kvitnutia a na celkovej úrode konopných kvetov, v ktorých sa skrýva vytúžený liečebný potenciál.

Veľmi dobrou metódou kontroly a následnej regulácie obsahu živín v substráte, sú tzv. Elektronickej EC metre. Tieto zariadenia kontrolujú elektrickú vodivosť roztoku (tá je spôsobená prvkami obsiahnutými v pôde / roztoku) pri hydroponickom pestovaní, a rovnako tak meria vodivosť v pôde pri bežnej pestovania. Domnienka, že EC metre sú určené výhradne pre hydroponie, je teda mylná. Vďaka EC metra, budete mať naozaj dobrý prehľad o hodnotách živín v rastovom médiu.

Základom úspechu sú hnojivá typu NPK


Že základom dobrého pestovanie je správne hnojenie, sme si už povedali v predchádzajúcich článkoch. Ideálnym typom sú NPK hnojivá. Čo táto skratka ale znamená? Nič zložitého - NPK je skratka po 3 prvky, ktoré sa v hnojive nachádzajú. Konkrétne sa jedná o N (dusík), P (fosfor) a K (draslík). Poďme si teraz povedať pár základných informácií o ich dôležitosti pri pestovaní ...

Dusík (N)

Bez dusíka to nepôjde. Konope ho miluje a jeho vývoj je na ňom veľmi závislý. Vďaka dusíka sa v rastlinách vytvára potrebný chlorofyl, ktorý je zodpovedný za proces fotosyntézy. Podobne ako ďalšie spomínané prvky, aj dusík je dôležitý najmä vo vegetatívnej fáze, kedy zaisťuje rastline dobré podmienky pre ďalší vývoj. Nové výhonky, kvety a listy sa bez dusíka nezaobídu.

Dusík je obsiahnutý aj vo vzduchu, ktorý dýchame my. Rastliny tento atmosférický dusík však neprijímajú. Je potrebné dodávať im ho skrz koreňový systém, teda pomocou substrátu či hnojív. Veľmi dobrým riešením je zabezpečiť rastlinám dlhodobý a stabilný prísun tejto prírodnej zlúčeniny. Toho môžete dosiahnuť použitím organických hnojív, ako je napríklad kompost či kostná múčka (tá obsahuje navyše aj veľké množstvo fosforu).

Ako rozpoznať nedostatok dusíka?

Veľmi jednoducho. Prvotným znakom deficitu dusíka je žltnutie starších listov, teda spodných poschodí rastliny. Okrem toho môžeme tiež pozorovať znateľné spomalenie rastu, v niektorých prípadoch potom až úplné zastavenie. Rastlina sa môže zdať tiež zvädnutá. Naopak pri prebytku dusíka, je rast rastliny skutočne enormne rýchly. Konope navyše vyzerá veľmi nepekne, nie je košaté, má chudé stonky aj vetvy, rovnako tak málo listov.

Fosfor (P)

Keby sme mali vyzdvihnúť jeden jediný prvok, ktorý je potrebný najmä pre koreňový systém konopných rastlín, bude to práve fosfor. Vďaka nemu sú korene zdravé, silné a husté. Nesmieme však zabudnúť na potrebnosť fosforu tiež vo fáze kvitnutia.

Ako rozpoznať nedostatok fosforu?

Primárnymi znakmi sú zmeny vo farebnosti listov a stoniek konope. Kým listy výrazne světlao, stonky sa sfarbujú do temne fialových odtieňov. Zlé zdravie rastliny sa ale prejavuje celkovo, v niektorých prípadoch začnú všetky časti konope úplne žltnúť. Hoci stále môžu rásť nové listy, ich svetlo zelená farba dáva poznať, že je niečo v neporiadku. Na vine je práve deficit fosforu. Jedným z možných riešení, sú "doplnky výživy", v tomto prípade organický fosfor v podobe tzv. "Rybie emulzie".

Draslík (K)

je obzvlášť dôležitý prvok výživy pre celkové zdravie rastliny. Vďaka draslíka si rastliny dokážu vyrábať dostatočné množstvo zeleného farbiva chlorofylu, ktorý je pre ich prosperitu nesmierne dôležitý. Správne hodnoty draslíka zaisťujú rastlinám prirodzenú odolnosť voči chorobám aj stresu, ktorý zvyčajne vzniká pôsobeniu vonkajších vplyvov.

Ako rozpoznať nedostatok draslíka?

Toto nie je príliš ľahká úloha. Príznaky deficitu draslíka sa vo väčšine prípadov podobajú celej rade iných chorôb. Avšak, prvotnými znaky sú celková slabosť rastliny. Inými slovami, konope má veľmi riedke kvety, rovnako tak vetvy sú slabé a málo porastené. Listy žltnú smerom od spodu hore. Konopná rastlina skrátka vôbec neprospieva.

hnojivo NPK

Organické vs. anorganické hnojivo: V čom je rozdiel?

Možno si hovoríte, že rozdiel je predsa logicky v pôvodu. A samozrejme máte pravdu. Organické hnojivá sú úplne prírodnými látkami, najčastejšie potom kompostová zemina, živočíšna kostná múčka apod. Kým anorganická hnojivá, by sme tiež mohli nazvať chemickými hnojivami. Tieto zmesi sú vyrábané a obsah živín v nich je regulovaný. Zásadným rozdielom je však pomer, už spomínaných, 3 prvkov, pod skratkou NPK (nikdy nie je 100%).

Čím je teda ale tvorený zvyšok týchto hnojív? Predovšetkým vždy záleží na tom, aký typ hnojív používate. Synteticky vyrábané / miešané hnojivo, môže obsahovať množstvo plnidiel. Tá sa primiešavajú najmä kvôli stálosti hnojivá. Inými slovami preto, aby jednotlivé prvky živín zostali stále v rovnakej koncentrácii a nedošlo napríklad k spáleniu rastliny. Výraznou nevýhodou týchto plnidiel, je potenciálny záťaž životného prostredia. Pri výbere anoraginckého hnojiva je skutočne dobré, dať si pozor na zloženie.

Veľkým, neopomenuteľným problémom, syntetických hnojív, je fakt, že niektoré zlúčeniny v nich obsiahnuté, sú vstrebávané veľmi neadekvátne. typicky sa jedná o druh dusíka, ktorý je pri výrobe anorganických hnojív používaný. Ten sa skutočne veľmi rýchlo rozpúšťa vo vode, čím môže za istých okolností preniknúť do podzemných vôd, ktoré tak môžu byť kontaminované.

Problematický je často tiež fosfor, konkrétne teda kyselina fosforečná, ktoré je v syntetických hnojív nadbytok, čo zabraňuje vstrebávaniu ďalších živín. Ani forma draslíka v týchto hnojivách, nie je práve najšťastnejší voľbou. Keďže sa jedná o pevnú formu draslíka, ktorá je rastlinou vstrebávaná len veľmi ťažko.  

Organická, teda prírodné hnojivá, naproti tomu vo väčšine prípadov žiadne plnivá neobsahujú. Sú tvorená výhradne zo zložiek prírodného pôvodu.

Vegetatívny fázy a živiny

V tejto fáze, rastlina vyžaduje najmä veľký prísun dusíka. Tento prvok je vo svojej podstate všetkým, čo konope v tomto štádiu rastu potrebuje. Dusík dlhodobo zabezpečuje zdravý rozvoj, a priamo tak ovplyvňuje nasledujúce fázy vývoja rastlín kanabisu í. Ideálne riešením je využívať v tejto fáze enzýmov a tiež koreňových stimulátorov.

Fáza kvitnutia a živiny

Prechod do fázy kvitnutia vyžaduje úplne iný prístup hnojenie. Rastlina si v túto dobu žiadna kompletne iný prísun živín a starostlivosti, ako doteraz. Pamätajte, že počas kvitnutia sa pri 12 hodinovom spánku, nesmie k rastline dostať žiadne svetlo! Toto je absolútne nevyhnutné. Narušenie odpočinku vo fáze kvitnutia, môže rastlinu silne stresovať, čo by sa potenciálne mohlo prejaviť v podobe rastových defektov (napríklad tvorba hermafrodit ov), či nižšie úrody.

Jediným typom svetla, ktoré sa k rastline počas spánku smie dostať (avšak nie vo veľkej miere), je mesačný svit. Majte však na pamäti, že akýkoľvek iný typ svetla, znižuje schopnosť rastliny vytvárať hormón dôležitý pre kvitnutie.

Výživové doplnky aneb nová energia pre vaše rastliny

Vývoj rastlín a obzvlášť potom fázu kvitnutia môže podporiť tiež celou radou doplnkov výživy pre konopné rastliny. Nie je na škodu dodať čas od času rastline aj niečo viac, než klasické hnojivo. Skúste napríklad jeden z týchto tipov:

  • Doplnky výživy na báze prísunu cukrov - dobrým príkladom môže byť prírodné melasa. Nie je však možné dodávať tento typ výživy priamou cestou, napríklad pomocou zálievky. Naproti tomu vytvorená vodný kúpeľ s rozpusteným doplnkom, môže dobre vyživiť mikroorganizmy prítomné v rastovom médiu (substrátu, vode). Obzvlášť vhodné sú tieto cukry pri pestovaní bežným spôsobom, teda v substráte.

  • Hormonálne doplnky - sú veľmi ľahko zohnateľné, ich cena je mnohokrát však veľmi vysoká. Avšak rastlinám môžu v určitých situáciách a fázach vývoja, veľmi pomôcť. Napríklad rastový hormón získavaný z morských rias je 100% organického pôvodu a dokáže rastlinu povzbudiť najmä vo vegetatívneho rastu.

  • Boost Accelerator - tento typ doplnku výživy ocenia vaše rastliny najmä pri fáze kvitnutia, kedy je dokáže naozaj skvele "nakopnúť".

  • PK13 / 14 - veľmi dôležitý doplnok s obsahom dvoch stavebných kameňov pre zdravie rastliny, a síce fosforu a draslíka. Tento doplnok výživy je vhodný opäť najmä pri kvitnutia.

POZOR: Semená konope sú určené iba na zberateľské účely! Pestovanie, uchovávanie, distribúcia či iné nakladanie s konope, ktorého obsah THC je vyšší ako 0,3%, môže byť klasifikovaný ako priestupok či trestný čin! Rešpektujte legislatívu vašej krajiny!