Článok sa zameriava na to, ako využiť konope pri liečbe chorôb. V druhom dieli sa zameriame na Tourettov syndróm, Crohnovu chorobu, chronickú bolesť, zelený zákal, Alzheimerovu chorobu a Fibromyalgiu.

 

 

 

 

 

 

Obsah článku:

 

 

Konope a Tourettov syndróm

 

Tourettov syndróm je neuropsychiatrické ochorenie, ktoré sa prejavuje pohybovými a zvukovými tikmi. Je to vážna choroba, a pacienti, ktorí ňou trpia si môžu spôsobiť vďaka tikom a kŕčom vážne zranenia. Odhady hovoria, že v Spojených štátoch je zhruba 100.000 ľudí s týmto syndrómom. Zatiaľ neexistuje žiadny liek, ale pacienti tvrdia, že príznaky sa zmierňujú s ich zvyšujúcim sa vekom.

 

Nemecké štúdie z roku 1997 preukázali, že pacientom s Tourettovým syndrómom sa znižuje frekvencia aj intenzita tikov a ďalšieho súvisiaceho správania pri užití THC, aktívne látky v konope. Žiadna z týchto štúdií nepreukázala prípadné poškodenie kognitívnych funkcií.


Novšie štúdie prebehli v roku 2003. V tejto štúdii bolo pacientom po šesť týždňov podávané THC, alebo nastolený placebo efekt. Po danú dobu bol sledovaný významný pokles tikov, bez vedľajších účinkov a bez negatívnych vplyvov na pamäť a schopnosť učenia.


Dnes stále nie je použitie lekárskej marihuany na liečbu Tourettovho syndrómu legálne, a to aj v krajinách, kde je konope schválené pre iné ochorenie. Tradičná liečba nefunguje, a ak áno, tak s častými vedľajšími účinkami, a preto by mohlo byť konope dobrou účinnou alternatívou.

 

 

Konope a Crohnova choroba

 

Ak sami máte, alebo poznáte niekoho, kto trpí Crohnovou chorobou viete, že pacienti s týmto ochorením majú vadu v črevách, ktorá umožňuje baktériám unikať, čo spôsobuje zápaly a bolesti. To môže viesť k sekundárnemu ochoreniu, známemu ako ulcerózna kolitída, pri ktorej sa tkanivo môže pretrhnúť a krvácať.


Aktuálne lekárske znalosti hovoria, že obe tieto choroby sú spôsobené kombináciou genetických a environmentálnych faktorov. Čo znamená, že ľudia s genetickou predispozíciou pre túto chorobu, sú vysoko náchylní a ak sú vystavení napríklad stresu, zlej strave alebo sa dostaví bakteriálna infekcia, spúšťač Crohnovej choroby je na svete.


Nedávny výskum uskutočnený vo Veľkej Británii ukázal, že dve látky obsahujúce marihuanu-CBD (kanabidiol) a THC, pôsobí na črevné funkcie, zvyšuje sa spoľahlivosť neoficiálnych dôkazov, že lekárska marihuana je dobre účinná pre mnoho zápalových črevných ochorení a to vrátane Crohnovej choroby.


Britskí vedci zistili, že kanabinoidy zo skutočných rastlín (opak syntetických), podporujú lepšie väzby medzi bunkami, ktoré zabraňujú bakteriálnemu úniku. Okrem zníženia zápalu, marihuana pomáha taktiež regenerovať črevné tkanivo, zmierniť kŕče a zvýšiť chuť do jedla. To, že marihuana podporuje chuť k jedlu je známe a má zásadný význam pre pacientov s AIDS, ulceróznou kolitídou a tiež Crohnovou chorobou, pretože zlé črevá zabraňujú dobre vstrebávať základné potrebné živiny.

 

A aké druhy sú najlepšie pre liečbu črevných problémov? Väčšina pacientov podporuje kmene indica, pretože majú silnejšie relaxačné účinky.

 

Crohnova choroba

 

 

Konope a chronická bolesť

 

Existuje veľa príčin, ktoré spôsobujú chronické bolesti. Medzi tieto príčiny radíme AIDS, artritídu, rakovinu, kosáčikovitú anémiu, roztrúsenú sklerózu, zranenia chrbtové, krčné, miechové a popáleniny. Takmer v každom prípade bolesť nie je základnou podmienkou, ale je jednou z príznakov. Trvanie, početnosť a závažnosť bolestí môžu byť rôzne, u každého pacienta odlišné.


Cieľom, a to vo všetkých možných prípadoch, je zníženie bolesti v čo najväčšej miere a minimalizovanie vedľajších účinkov za účelom normálneho fungovania. Neschopnosť primeraným spôsobom riadiť chronické bolesti môže viesť k depresiám, zúfalstvu, a dokonca si aj pacienti môžu želať vlastnú smrť, odmietajú život a potencionálne lekárske postupy, ktoré by im mohli pomôcť od bolestivého utrpenia - chirurgické zákroky, chemoterapia.

 

Konope nemôže liečiť všetko, ale vďaka svojim vlastnostiam môže pomôcť k bezpečnej a účinnej liečbe bolesti:

 

  • Môže poskytnúť aktuálnu úľavu od bolesti, a to pri samostatnom užívaní alebo pri použití s inými analgetikami.
  • Môže ovládať nevoľnosť, zvracanie a závrať, ktoré sú často vyvolané ako nežiadúce vedľajšie účinky pri užívaní opiátov.

 

Kým opiáty predstavujú účinnú liečbu silných bolestí, bohužiaľ majú tiež tendenciu k navodeniu intenzívnej nevoľnosti, ktorá nie len že je vysoko nepríjemná, ale taktiež môže viesť k podvýžive, anorexii, kachexii a celkovému poklesu zdravia pacienta. Niektorí pacienti túto nevoľnosť znášajú veľmi zle, až tak, že sú schopní zastaviť celú liečbu.


Takmer okamžitú úľavu od bolesti poskytuje inhalácia konope, kde sa vyskytuje aj menej nežiaducich účinkov. Výskum ukázal, že strek konopného extraktu pod jazyk, môže tiež poskytnúť takmer okamžitú úľavu od bolesti.

 Výsledek obrázku pro chronická bolest

 

Konope a zelený zákal

 

Všetci vieme, že keď hovoríme o marihuane, rozumieme tým sušené listy a vrcholky rastlín. Ale nie všetci z nás poznajú látky, ktoré obsahuje táto rastlina. Okrem známeho THC - tetrahydrokanabinolu, tam je ďalších 399 iných látok. To je jeden z dôvodov, prečo konope má toľko lekárskeho využitia.


Glaukóm je očné ochorenie, ktoré sa prejavuje zvýšeným vnútroočným tlakom, ten môže spôsobiť slepotu, najčastejšie urýchlením šedého zákalu. U konope bolo preukázané, že znižuje vnútroočný tlak.


Prvé vypracované štúdie nedospeli k dostatočnému výsledku, že preferovaný spôsob liečby marihuanou by bol úspešnejší, ako aktuálne dostupné lieky na predpis.


Avšak iné výskumy preukázali, že ľudia užívajúci marihuanu orálne, intravenózne alebo vdychovaním (nie vonkajšom okom) majú nižší vnútroočný tlak.


Znížený tlak zvyčajne trvá tri až štyri hodiny, a vedľajším účinkom je pocit eufórie. V tejto dobe nie sú žiadne dlhodobé štúdie vplyvu marihuany na liečbu glaukómu. A preto väčšina štátov nedovoľuje lekárske využitie marihuany pri liečbe glaukómu.

 

Konope a Alzheimerova choroba

 

Pokiaľ ide o užívanie marihuany na liečbu následkov Alzheimerovej choroby, najčastejšej formy demencie, ktorá postihuje viac ako 24 300 000 ľudí po celom svete, na závery je ešte skoro.

 

  • Výhody kanabinoidov: Výhodou liečby kanabisom je možné zlepšenie pamäti, za čo sa stavajú predovšetkým vedci zo Španielska a Izraela. V roku 2008, Kráľovská farmaceutická spoločnosť Veľkej Británie (RPSGB) organizovala sympózium odborníkov na konope. Tam bolo zistené, že jedna z hlavných zložiek konope výrazne spomaľuje stratu pamäti. To je jeden z dôležitých výsledkov výskumu, začatého pred dvanástimi rokmi RPSGB, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre skúmanie konope ako možnosť liečby pre pacientov s ťažkými bolesťami alebo roztrúsenou sklerózou. Užívanie kanabisu na liečbu straty pamäti bolo úspešne testované na laboratórnych myšiach a vedci chcú naďalej pokračovať s ľudskými subjektmi, a to napriek tomu, že sa vyskytuje drobné znepokojenie nad možnými halucinogénnymi účinkami. Vedci však zdôrazňujú, že tieto zlúčeniny halucinogénne nie sú.

 

  • Riziká užívania kanabisu u pacientov s Alzheimerovou chorobou: Problém s užívaním kanabisu pacientov s Alzheimerovou chorobou je ten, že konope obsahuje tiež THC, alebo ak chcete Tetrahydrocannabinol, ktorý je zdrojom psychoaktivity. Zatiaľ u THC bolo preukázané, že je prospešné pri liečbe AIDS, k zvyšovaniu chuti na jedlo a pri liečbe rakoviny chemoterapiou, na druhú stranu preukazuje škodlivé účinky na pamäť, preto by nemal byť používaný u pacientov, ktorí už majú pamäť poškodenú. Výskumníci na konope poukazujú na fakt, že klinické štúdie používajú iba nepsychoaktívne zložky konope, čo je liečebná metóda, ktorá nemá nič společeného s rekreačným užívaním marihuany.

 

Alzheimer

 

Konope a fibromyalgia

 

Aj keď je potrebné vykonať ďalšie štúdie, výskum vykonaný v inštitúte de Recerca Hospital de Mar v Španielsku ukázal, že konope poskytuje významnú úľavu pre tých, ktorí trpia fibromyalgiou. Ide o chronické ochorenie, ktorému pomáha lekárska marihuana. Fibromyalgia spôsobuje vážnu svalovú stuhnutosť a bolesti na ktoré nadväzuje silné vyčerpanie.


Konope obsahuje látky, ktoré pomáhajú s bolesťou a stuhnutosťou svalov. Nie však každá marihuana môže byť vhodná pre tento typ choroby. Fibromyalgia spôsobuje aj ťažkú nespavosť a pre liečbu oboch príznakov musí byť zvolené vhodné konope (akým je napríklad Jack Herer).


Vedci v Španielsku testovali pacientov s fibromyalgiou, a to ako tých, ktorí užívali kanabis, tak aj tých, ktorí konope neužívali. Záverečné výsledky ukázali, že konope výrazne zmiernilo príznaky fibromyalgie ai zlepšilo celkový duševný stav pacientov, zatiaľ čo tí, ktorí konope neužívali, trpeli o niečo viac. Väčšina štátov nemá v súčasnej dobe povolené vydávanie lekárskej marihuany na predpis pacientom s fibromyalgiou.