• Štúdie potvrdzujú potencionálnu účinnosť liečebného konope proti neslávne známemu herpes vírusu

Použitie mastičiek z liečebného konope na kožné infekcie ako je ekzém, psoriázy a bežné odreniny je už dobre zmapované a hojne využívané. Tentoraz však vychádzajú na povrch prekvapivé dôkazy o účinnosti tejto všestrannej rastliny proti neslávne známemu herpes vírusu.

Čo je to herpes?

Herpes spadá do rodiny vírusov zodpovedných za celý rad ochorení ľudského tela, medzi ktoré patrí napríklad ovčie kiahne, pásový opar, bežné opary, genitálny herpes alebo vírus Epstein-Barrovej, ktorý spôsobuje infekčnú mononukleózu. V tele tých, ktorí už boli infikovaní zostáva vírus prítomný nastálo.

Avšak, symptómy vírusu sa začnú prejavovať iba ak je potlačená správna aktivita imunitného systému. To je hlavným dôvodom, prečo k prepuknutiu symptómov, ako je napríklad bežný opar, dochádza v období stresového vypätia. Stres má za následok vyplavenie hormónu kortizolu, ktorý vo výsledku zníži funkciu imunitného systému.

"Rodina herpes vírusov je veľmi početná, najčastejšie sa však vyskytuje takzvaný herpes simplex 1 a herpes simplex 2."

Herpes simplex 1 je vírus spôsobujúci bežné opary a prenáša sa telesným kontaktom. Herpes simplex 2 je sexuálne prenosnou infekciou, ktorá spôsobuje vredy a boláky v oblasti genitálií. Nielenže sú opary veľmi nepríjemným "spoločníkom", väčšinou sa za ne tiež hanbíme a v bežnom živote sú nám veľmi nevhod.

Ovčie kiahne a vírus Epstein-Barrovej sú bežne liečené pomocou štandardizovaných spôsobov ošetrenia, avšak na herpes atakujúci genitálie a hornej časti tela sa dodnes predpisujú lieky ako Acyclovir, ktorý môže okrem iného spôsobovať mentálne zmeny a halucinácie. Pre niektorých možno zaujímavé, pre väčšinu z nás však krajne nechcené. Bežnejšími, avšak o nič príjemnejšími vedľajšími účinkami býva nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy alebo hnačka.

liečebné konope mast herpes opar

Pomáha liečebná "marihuana" proti herpes vírusu?

Práve kvôli početným a škodlivým vedľajším účinkom dnešnej liečby sa mnoho pacientov začína obzerať po alternatíve. Našťastie je tu spásne medicínske konope, ktoré sa už v predklinických štúdiách preukázalo ako veľmi nádejné.

Prvýkrát bolo liečebné konope ako potencionálna liečebná pomôcka proti herpesu zvažované vedci už v roku 1980, ktorí neváhali a vykonali rad in vitro experimentov (pokusy na bunkách v skúmavke). Bádatelia zvolili ako hlavný kanabinoid THC a nasadili ho do boja proti vírusu herpes simplex 1 i 2.

"Po administrácii THC bola replikácia oboch druhov herpes vírusu úspešne potlačená, čo bolo zopakované a potvrdené aj v novších štúdiách z roku 1991 a 2004."

V štúdii z roku 1991 bádatelia ďalej vypozorovali, že je THC schopné potlačiť tiež infekčnosť genitálne formy herpes vírusu.

Nasledujúce štúdie z roku 2004 opäť potvrdila funkčnosť THC ako "utláčateľa" replikačné schopnosti oboch druhov vírusu.

Nakoniec, klinický výskum z roku 2010 preukázal účinnosť syntetických kanabinoidov aplikovaných skrze krém na tvár, používaný proti takzvanej postherpetickej neuralgii - bolesti vyskytujúce sa pri pásových oparoch. Kanabinoidná terapia bola v tomto prípade obrovským úspechom a dokázala znížiť pocity bolesti pacientov priemerne o 87%, čo je rozhodne pozoruhodné číslo.

Navyše, konopný krém bol účastníkmi štúdie výborne tolerovaný a nespôsobil žiadne negatívne, vedľajšie efekty.

Takže, dokáže medicínsky kanabis vyliečiť príznaky herpes vírusu? Na túto otázku je zatiaľ bohužiaľ nemožné odpovedať so stopercentnou istotou. Avšak, minulý aj momentálne prebiehajúci výskum nám napovedá, že nám konope dosť možno ponúkne výbornú zbraň proti tomuto krajne nevítanému vírusu. Nech výskumy pokračujú.

Autor: Delilah Butterfield

Překlad: Filip Maral

Zdroj: herb.co

Obrázky: medicalmarijuanainc