• Vedci došli k záveru, že niektoré vysoko návykové opiáty možno nahradiť lekárskou marihuanou. Tejto substitúcii však bráni predovšetkým zákon - v mnohých krajinách je totiž konope ako lekársky prostriedok stále ilegálne

Miera predpisov na opiáty sa znížila v štátoch, kde zákony umožňujú legálny prístup k marihuane – dokazujú to dve štúdie zverejnené 2. apríla 2018 v časopise JAMA Interná medicína.

Nové zistenia naznačujú, že prístup k lekárskej marihuane môže znížiť potrebu opiátov, pretože pacienti zvládajú tlmiť bolesť len marihuanou, uvádzajú vedci.

„Existujú podstatné dôkazy, že marihuana môže zmierniť bolesť bez rizika závislosti – na rozdiel od opiátov a prakticky nehrozí žiadne riziko predávkovania“ uviedol vedúci štúdie Hefei Wen, odborný asistent pre riadenie zdravia a politiky na univerzite v Kentucky, odbor Verejné zdravie v Lexingtone a Kentucky . „Potenciálne zákony o legalizácii marihuany, ktoré obmedzia užívanie návykových opiátov si zasluhujú pozornosť najmä v štátoch, ktoré boli ťažko postihnuté epidémiou opiátov“

Výsledky štúdií tvrdia, že nahradiť opiáty je možné

V jednej zo štúdií Wen a jeho kolega Jason M. Hockenberry, docent pre zdravotnú politiku Emory Universtity v Atlante, analozovali miery opioidných predpisov v rokoch 2011 a 2016 pre Medicaid enrollees – populáciu, ktorá má relatívne vysoké riziko chronickej bolesti a závislosti od opioidov, povedal Wen. Zistili, že miera predpisovania opiátov v štátoch, ktoré legalizovali liečebnú marihuanu, klesla v priemere o 5,9 percenta ročne. A čo viac - uvádza, že ďalšie rozšírenie prístupu vďaka legalizácii rekreačného užívania marihuany, zaznamenalo v priemere 6,4 % ročný pokles

V druhej štúdii sa iný tím vedcov zaoberal množstvom opiátových receptov vyplnených od Medicare vo všetkých amerických štátoch od roku 2010 do roku 2015 . Štúdie naznačujú, že užívanie marihuany sa u starších Američanov zvyšuje najrýchlejšie – je to skupina, ktorá má s najväčšou pravdepodobnosťou rôzne druhy bolesti, ktoré na marihuane reagujú najlepšie, tvrdia výskumníci.

Opioidné predpisy klesli v priemere o 2,21 milióna denných dávok ročne v štátoch, kde je legalizovaná lekárska marihuana - pokles o 8,5% - oproti predpisom v štátok, kde marihuana legalizovaná nie je.

Súvisiaci obrázok

Marihuana vs. Opiáty

Štúdie ukazujú, že kanabinoidy – chemické zložky v rastlinách konope – môžu byť účinné pri zmiernení niektorých druhov bolesti a „obria kopa neoficiálnych dôkazov od pacientov“ naznačuje, že niektorí, ktorí začali užívať lekársku marihuanu proti chronickej bolesti, potrebujú menej opioidov, povedal Dr. Kevin Hill, profesor psychiatrie na Harvadrskej lekárskej fakulte, ktorý sa do štúdií nezapojil.

„A teraz, s týmito dvoma dokumentmi a niekoľkými predchádzajúcimi štúdiami, máme dosť dôkazov, ktoré dokazujú, že musíme skutočne myslieť na konope ako na potencionálny spôsob, ako obmedziť opiátovú krízu“, povedal Hill, ktorého slová boli publikované vedľa oboch štúdií v rovnakom časopise .

Ako vzniká závislosť na opiátoch

Opiáty sú druh silných liekov proti bolesti, vrátane liekov ako je OxyContin (oxykodón) a Vicodin (kombinácia hydrokodónu a acetaminofénu). Opioidy sa viažu na opioidné receptory v tele a spôsobujú pocity eufórie. Sú vysoko návykové a môžu viesť k zneužívaniu drog, závažným komplikáciám a úmrtiu na predávkovanie.

Počet Američanov, ktorí umierajú na predávkovanie opiátov, stále stúpa; v roku 2016 bolo zaznamenaných 42 000 úmrtí v USA, čo predstavuje nárast z 33 000 úmrtí v roku 2015 podľa správy z 30. marca z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Väčšina ľudí vrátane mladistvých s poruchou užívania opiátov začína s predpísaným receptom na lieky od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na liečbu bolesti. Marihuana môže byť alternatívou pre niektoré z týchto pacientov, tvrdia odborníci. Kanabinoidy v lieku sa viažu na kanabinoidné receptory tela, ktoré sú súčasťou vnútorného systému bolesti.

Vhodná alternatíva

Napriek tomu však nemusí byť možné nahradiť všetky druhy liekov proti bolesti marihuanou . Klinické štúdie zatiaľ naznačujú, že marihuana je účinná pri zmierňovaní chronickej bolesti, neuropatickej bolesti (bolesti spôsobenej poškodením nervového systému) a pri neovládateľných a kontinuálnych svalových kontrakciách spojených s roztrúsenou sklerózou. Ale aby sme sa dozvedeli, či je marihuana rovnako účinná pre iné typy bolesti, treba urobiť ďalší výskum, prezradil Hill pre Live Science. [Mohli by sme poraziť opiátovú epidémiu zmiernením bolesti s marihuanou?]

A čo viac, štúdium údajov o receptoch zo štátov môže odhaliť iba súvislosť medzi zákonmi medicíny-marihuany a znížením užívania opiátov; nemôže ukázať vzťah príčiny a následku, povedal Hill.

Budúce štúdie by sa mali podrobnejšie zaoberať väzbou vykonaním randomizovaných klinických štúdií s cieľom zistiť účinky užívania marihuany na bolesti alebo sledovanie pacientov, či im marihuana pomohla vyhnúť sa užívaniu opiátov alebo len znížiť ich užívanie.

Samotná marihuana nedokáže vyriešiť problém s opiátmi v krajine. „Je to len jeden aspekt komplexného balíčka na riešenie epidémie“, povedal Wen pre Live Science. Medzi ďalšie základné stratégie patrí poskytovanie vhodných liečiť proti bolesti a rôznych neopioidných a nonmedikálnych alternatív, rovnako ako zlepšenie prístupu k liečeniu závislosti.

Zdroj: štúdia , obrázok: www.leafly.com, www.marijuana.com