Základom všetkého úspechu sú s istotou živiny. Teda aby sme boli presní, pôda plná živín, a to či už vitamínov, či minerálov. Pôda, v ktorej je však rastlina konope pestovaná a zároveň mohla všetky tieto dôležité živiny vstrebávať, musí mať správnu kyslosť, tiež známu ako pH pôd y. V dnešnom článku vám predstavíme najčastejšie problémy, ktoré môžu v spojení s živinami v pôde nastať, a samozrejme vám taky poradíme s ich riešením a prevenciou ...

Deficit (nedostatok) niektorých živín sa prejavuje veľmi širokou škálou defektov na celej rastline alebo len jej častiach. Tieto negatívne prejavy môžu napríklad spomaľovať rast, rastlina môže tiež žltnúť či naopak hnednúť, a v neposlednom rade je bežné celkovej slabnutie stonky, krútenie či vysušovaniu ...

Pred tým, než sa však vrhnete na riešenie domnelého problému, je na mieste skontrolovať spomínané pH pôdy. Zvyčajne je na vine práve nesprávna kyslosť substrátu, kvôli čomu dochádza k poškodzovaniu rastliny. Hodnoty správneho pH sa pohybujú medzi 6.5 - 7.0. V prípade hydroponického pestovania je potom pH o niečo nižšia, medzi 5.5 až 6.5.

Ideálne pH pre pestovanie

Potrebné živiny a príznaky ich deficitu či nadbytku:

bór | vápnik | meď | železo | horčík | mangán | molybdén | dusík | fosfor | draslík | síra | zinok

1. Deficit bóru

  • Príznaky: Nedostatok bóru sa prejavuje najmä celkovo pomalým rastom rastliny, a to ako v prípade listov, tak i koreňov. Rastlina rastie zle do výšky. Keď už vyrastú nové listy, začnú veľmi skoro žltnúť, skoro sa zdá akoby by boli popálené. Deficit bóru je poznať samozrejme aj na stonke, ktorý je hrubší a v niektorých prípadoch aj dutý.

  • Riešenie: V prvom rade skontrolujete pH pôd y, keďže nedostatok bóru sa môže prejaviť tak pri vysokom, tak nízkom pH. Ideálne kyslosť pôdy je naozaj dôležitá. V prípade, že kyslosť je v poriadku, je potrebné zaistiť dostatočné množstvo draslíka a dusíka v substráte. Práve tieto 2 látky zvyšujú vstrebávanie bóru. Samozrejmosťou je zabezpečenie dostatočnej vlhkosti. Odporúčame spoločne s hodnotou bóru, udržiavať tiež stabilnú hladinu vápnika.

2. Deficit vápnika

  • Príznaky: Typickým príznakom nedostatku vápnika, je u konope hnednutie listov - objavujú sa tzv. "Mŕtve škvrny", spočiatku žlté, postupne však hnednúcich. Okrem toho sa listy konope často neprirodzene krútia a kvety (vrátane pukov) podliehajú ľahko rozkladu. Ak má vaša rastlina nedostatok vápnika, s najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť doplniť tiež hladinu horčíka a železa. V niektorých prípadoch je však problém až v koreňoch rastliny, kde môže dôjsť k premnoženiu istých baktérií, čo rastlinu pochopiteľne silne poškodzuje. Tento problém našťastie pomerne ľahko rozpoznáte, a to "vďaka" zápachu, ktorý z koreňov bude vychádzať.

  • Riešenie: Prvoradé je opäť overenie pH pôdy. Keď mu je v normále, doplňte vápnik a spoločne s ním prípadne i spomínaný horčík a železo. Pre tieto účely sa najčastejšie využívajú špeciálne zmesi hnojív vždy v konkrétnej kombinácii minerálov (teda napríklad Ca + Mg). Po korekcii pH a doplnenie potrebných živín, bude rastline chvíľu trvať, než sa dá opäť "dokopy". Výsledkov sa dočkáte zhruba po 1-2 týdnec h, kedy už sa môžete tešiť aj na nové, dúfajme, zdravé listy.

3. Deficit medi

  • Príznaky: Je potrebné povedať, že tento problém je menej obvyklý, pretože medi je v pôde väčšinou dostato k. Problémové býva skôr naše známe pH, ktorého zlé hodnoty bráni medi v jej vstrebávanie. Avšak v prípade, že je hlavnou príčinou defektov skutočne nedostatok medi, problémy sa objavujú celkovo najmä v raste a na listoch. Typickým rysom pri nových listov je skrúteniu a tmavá farba, zatiaľ čo u starých listov môžeme pozorovať blednutiu a zbarvování do žltej či bielej.

  • Riešenie: Okrem zlého pH, môže byť na vine aj stres. Keď mu sa vyššie popísané príznaky objavujú napríklad u Hydroponicky pestovaných rastlín, doporučujeme výmenu vody.

4. Deficit železa

  • Príznaky: Tento problém vzniká na nešťastie pomerne ľahko a rýchlo, pretože železo je dosť nestálu látkou. Jeho dostatok je pritom veľmi dôležitý najmä pre novo rastúce listy. Deficit sa prejavuje charakteristicky blednúcimi žltkastými listy, pričom žily si zachovávajú zelené odtiene.

  • Riešenie: Vstrebávanie železa môže byť ovplyvnené nadmerným množstvom iných živín, najmä potom fosforu. K nadbytku tejto látky sa môžete aj dopracovať pomerne ľahkou cestou, a síce pri príliš častom hnojenie alebo napríklad v prípade, že práve používané hnojivo obsahuje vysoké percento tohto prvku. Samozrejme nezabudnite skontrolovať zásaditosť substrátu.

žltnutie listov

5. Deficit horčíka

  • Príznaky: Na rozdiel od nedostatku železa, pri nedostatku horčíka je postihnutá celá rastlina. Teda konkrétne jej listy, ktoré môžu mať okraje listov výrazne svetlejšie - svetlé zelené alebo dokonca až žlté. Rovnako tak sa tieto príznaky objavujú aj na žilkách listov, ktoré tiež blednú.

  • Riešenie: Tento problém má korene najčastejšie v nesprávnom pH. Odporúčame teda starostlivo premerať jeho hodnoty a na základe výsledku, upraviť hnojenie a starostlivosť o rastlinu. Keď mu sa nedostatok horčíka objaví u hydroponií, je vhodné vymeniť tekutinu, v ktorej rastlinu pestujete.

6. Deficit mangánu

  • Príznaky: Bežný problémom pri deficite mangánu, je žltnutie listov i žilového systému. Výnimkou nie sú ani hnedé škvrny, ktoré sa často viac a viac rozširujú, až list celkom odumrie. Rastlina celkovo vädne, listy sa deformujú. Nedostatočné množstvo mangánu v substráte spôsobuje spomalenie až zakrpatenie rastu.

  • Riešenie: Zatiaľ čo veľká kopa problémov pri pestovaní konope, sa prejavuje najmä pri nízkom pH, nedostatok mangánu je indikovaný naopak pri vysokej kyslosti pôdy, alebo príliš vysokej hladine prvku železa. Korigovať hladinu mangánu môžete pomocou znižovania zásaditosti prostredia, teda substrátu.

7. Deficit molybdénu

  • Príznaky: Ako sa za malú chvíľu dočítate v ďalších odsekoch, nedostatok tohto prvku môže byť veľmi ľahko zamenený za deficit dusíka. Rastlina postihnutá deficitom molybdénu, sa vyznačuje strakatým listy, ktorých farba sa môže meniť od oranžovej, ružovej až k červenofialové farbe. Tento defekt sa prejavuje zvyčajne smerom od okrajov listu k jeho stredu.

  • Riešenie: Tu platí priama úmera s hladinou pH v pôde. Deficit molybdénu vzniká len za predpokladu, že zásaditosť substrátu klesne pod hodnotu 6,5 (u hydroponických rastlín 5, - 6,0). Naozaj nízke pH zabraňuje nielen molybdénu, ale aj ostatným živinám v ich dostatočnom vstrebávanie.

8. Deficit vs. nadbytok dusíka

  • Príznaky: Správne hodnoty dusíka v pôde, sú obzvlášť veľmi dôležité vo vegetatívnej fáze. Akonáhle začne konopná rastlina rásť, je bezpodmienečne nutné začať hodnoty dusíka v substráte znižovať. To zaistíte veľmi ľahko, stačí sa vyhýbať užívanie hnojív s obsahom tohto prvku. Deficit dusíka sa vyznačuje žltnutím celého listu, nie iba časťou (zvyčajne od spodu rastliny), až nakoniec listy úplne odumierajú. Žltnutie spodných listov je normálnym stavom iba v neskorej fáze kvitnutia. Naopak nadbytok dusíka v pôde sa prejavuje veľmi pomalým a neuspokojivým rastom. Rastlina má slabý stonku a nie je bohato obrastená. Listy majú veľmi nezvyčajne tmavo zelenú farbu, niekedy môžu aj zhnednúť. Nakoniec vädnú a odumierajú.

  • riešenie: V prípade deficitu aj nadbytku, sa ponúka skutočne jednoduché riešenie. Pri deficite postačí zálievka s hnojivom bohatým na dusík. Ideálne dobou pre opätovné "naštartovanie" rastliny, je fáza rastu. Keď mu chcete svoju rastlinu oslobodiť od nadbytku tejto látky, naopak na kyánamide hnojive uberte. Pre istotu skontrolujte aj zásaditosť.

hnednutie listov

9. Deficit fosforu

  • príznaky: Ak konopné rastliny niektorý prvok skutočne milujú, je to práve fosfor. Pomáha im udržiavať zdravý koreňový systém, poťažmo celú rastlinu, a samozrejme je dôležitý aj pre ich rast. Konope fosfor potrebuje najmä vo fáze kvitnutia, a to pre správny rozvoj kvetu. Ako sme spomenuli, fosfor a konope k sebe skrátka patria, je teda nepravdepodobné, že by mohol vzniknúť jeho nadbytok. Za to nedostatok sa môže prejavovať veľkým spomaľovaním rastu a slabnutie rastliny. Neobvyklý nie je ani výskyt tmavo purpurových, alebo šedo-zelených škvŕn.

  • Riešenie: Prvý krokom je zas a znovu kontrola pH. Tento proces je skutočne dôležitý. Nadbytok železa alebo zinku, môže viesť až k deficitu fosforu. Ak nastane táto situácia, skontrolujte zloženie hnojiva, ktoré používate. V prípade nedostatku, stačí aplikovať hnojivo s vyšším obsahom fosforu.

10. Deficit draslíka

  • Príznaky: Už na samom začiatku, sa nedostatok draslíka podpisuje najmä na nízkom vzrastu rastliny. Listy, obzvlášť tie staršie, začínajú žltnú a zdajú sa byť popálené. Špičky môžu byť aj tmavo hnedé. Podobnými príznakmi sa prejavuje aj nedostatok železa, preto buďte obozretní.

  • Riešenie: Zvyčajne za všetkým stoja až príliš vysoké množstvo dusíka a vápnika v pôde. Samozrejme problém môže byť aj v zlej zásaditosti, preto nezabudnite skontrolovať pH.

11. Deficit síry

  • Príznaky: Ľahko sa zamenia s deficitom dusíka. Príznaky oboch ťažkostí sa veľmi podobajú. Rastlina môže žltnúť od spodných starších listov. Zásadné je však ružovkasté až oranžové mriežkami na listoch. Často tiež dochádza k odumieraniu mladých púčikov. Jednotlivé časti rastliny v konečne fáze odpadávajú.

  • Riešenie: Odporúčame zvýšiť obsah síry v substráte. Na výsledky si budete musieť minimálne pár dní počkať, avšak po týždni už by malo byť vidieť zlepšenie.

12. Deficit zinku

  • Príznaky: Prvotné známkou je zmena farby mladých listov na vrchole rastliny. Farba sa mení na sýto žltú, pričom žilnatina zostáva stále zelená. Listy teda môžu pôsobiť pruhovanie, postupne však odumierajú a rastlina prestáva rásť do výšky.

  • Riešenie: V prvom rade zmerajte hladinu pH. Keď mu je to potrebné, vyrovnajte jeho hladinu a doplňte živiny. V ideálnom prípade dodajte rastline spoločne so zinkom aj mangán a železo. Hydroponie si potom žiadajú kompletnú výmenu kvapaliny, v ktorej sú pestované.

Semená konope / marihuany sú určené výhradne na zberateľské účely! Pestovanie rastlín s vyšším obsahom THC je priestupkom, alebo trestným činom!