V predchádzajúcom článku, sme vám predstavili niekoľko najčastejších problémov, ktoré môžu pri pestovaní konope nastať. Dočítať ste sa však mohli výhradne o problémoch súvisiacich s živinami, a to až už teda ich deficitom, alebo naopak nadbytkom.

Ako je to ale s starostlivosťou? To, že nedostatočná zálievka alebo hnojenie rastline škodí, vieme všetci. Čo keď sa ale stretávame s opačnou situáciou, a síce prílišným opečováváním rastlín? Je takáto úzkostlivá starostlivosť v poriadku, alebo nie? Práve na túto tému sa v dnešnom článku pozrieme ...

Rozprávať sa budeme o hneď niekoľkých najbežnejších problémoch pri pestovaní liečebného konope:

koreňová hniloba | zlá zálievka | svetelný stres | nadbytok živín

1. Koreňová hniloba

Koreňová hniloba - bez preháňania jedna z najhorších nočných môr každého pestovateľa. V najhorších prípadoch vedie až k úplnému odumretiu rastlín. Hniloba sa začína rozvíjať na základe nadmernej vlhkosti, teda vplyvom neúmerné alebo až príliš časté zálievky. Korene navyše prichádza o prístup ku kyslíku. Doslova môžeme povedať, že sa topí.

Koreňovú hnilobu možno poznať pomerne jednoducho. V systéme koreňov sa vďaka príhodným podmienkam rozrastá veľké množstvo škodlivých baktérií. Tieto baktérie vyvolávajú rozklad koreňov a nepríjemný zápach. Stačí si teda pričuchnúť k substrátu, prípadne spodnej časti kvetináča, a okamžite viete, či hniloba postihla práve vašu rastlinu.

Ďalším ukazovateľom je farba koreňov, ktorá by mala byť v ideálnom prípade biela, alebo tiež krémová. Hniloba však korene sfarbuje do žlta, a nakoniec až typicky hnedých odtieňov. V tomto bode sú korene už prakticky mŕtve. Okrem toho, možno koreňovú hnilobu identifikovať na základe žltnúce a opadávajúci listov.

Všeobecne platí, že väčšie riziko koreňovej hniloby nastáva pri hydroponickom pestovania. Toto poškodenie koreňov ale často robí vrásky aj začínajúcim pestovateľom, ktorí rastlinám doprajú v dobrej viere až príliš veľkú zálievku. Pamätajte ale: Menej je viac.

Zdravé korene konope majú bielu, prípadne krémovú farbu

riešenie hniloby

Sprvu je vhodné povedať, že hniloba býva v mnohých prípadoch fatálne a rastlinu konope nevratne poškodí. Vďaka skúsenostiam a obozretnosti, je ale možné zastaviť j i, teda aspoň v prípadoch, keď je podchytená včas. Avšak, nie je to naozaj nič ľahké. V niektorých situáciách, keď je koreňový systém zasiahnutý natoľko, že konope už len uvädá a postupne odumiera, je vhodnejším riešením nová výsadba.

Keď mu sa však rozhodnete pre záchranu, ponúka sa dve základné metódy liečby:

  1. Primárne zastaviť uhynutie ďalších koreňov a poskytnúť konope nové pestovateľské médium, či už teda substrát alebo roztok pre hydroponické pestovanie. Jedine potom môžete očakávať regeneráciu rastliny a rast nových koreňov. Upozorňujeme ale, že sa jedná o proces veľmi pomalý a je potreba značná trpezlivosť. Nakoniec sa ale môže veľmi vyplatiť.

  2. Vhodnou prevenciou koreňovej hniloby je ošetrenie pomocou roztoku peroxidu. Spravidla postačí zmiešať 1 šálka 3% bežného peroxidu vodíka s približne 1 litrom najlepšie filtrovanej vody. Zálievka s obohatená o tento roztok, dokáže účinne bojovať proti baktériám spôsobujúcim hnilobu, a tiež zabraňuje ich množeniu. Rozhodne ale neodporúčame takto postupovať opakovane, pretože peroxid môže zničiť aj dobré baktérie dôležité pre ďalší vývoj. Dobrou voľbou môže byť teda doplnenie "hodných" baktérií, ktoré pôde navráti rovnováhu.

Ako predchádzať koreňovej hnilobe?

  • pestujte v sterilnom substráte

  • pri sadení a akékoľvek ďalšie starostlivosť majte čisté ruky a dbajte na celkovú hygienu prostredia

  • hydroponické pestovanie vyžaduje častejšiu výmenu pestovateľského média a okysličovanie vody (napríklad vložením poréznych kameňov)

  • pozor na teplú vodu

  • zálievku vykonávajte výhrade vodou v izbovej teplote = cca 20-22 ° C

2. Nedostatočná zálievka vs. prelievanie

  • Príznaky: Pravdepodobne nemusíme dlho predstavovať ani jednu z variant tohto problému. Nedostatok vlahy spoznáte veľmi ľahko hneď na prvý pohľad. Nielen listy, ale aj konáre rastliny sú zvädnutej a bez života. V niektorých bodoch sa nedostatočná zálievka podobá tej nadmerné. Spoločným znakom je práve zvädnutosť listov. Prelievanie je však pre rastliny výrazne nebezpečnejšie. Často sa krúti aj stonku, čo sa môže dosť podpísať na konečnom výnosu. Žltnutie listov, tiež nazývané "chloróza" sa začína prejavovať v ďalšom štádiu, kedy je zvädnutosť rastliny prehliadaná. V tomto bode môže nastať zásadný problém. V koreňoch sa hromadí stále viac a viac vody, pričom kyslíka je tu úplné minimum. Kyslík je však pre rast a prosperitu rastliny úplne zásadný.

  • riešenie: Nedostatočná zálievka má logické riešenie. Viac vody, viac vlhkosti pre rast. Jednoduchou poučkou je malá rovnica, kedy sa zálievka rovná hmotnosti suchého substrátu, v ktorom je rastlina pestovaná. V rastovej fáze uprednostnite dostatočné rosenie na miesto zálievky. V tejto fáze rastlina vyžaduje najviac vlhkosti, zvyčajne až 65%. Prelievanie spoznáte taktiež veľmi ľahko. Stlačte substrát prsty - pokiaľ z neho nepresakuje veľké množstvo vody, je všetko v poriadku. V ideálnom prípade by mala byť pôda skutočne iba vlhká, nie mokrá, a už vôbec nie blatistá! Ak je vaša rastlina "preliata", skrátka vynechajte zálievku do doby, než bude opäť všetko v poriadku. Čo sa týka zálievky, je vždy lepšie dbať na pravidelnú ale miernu zálievku, ktorú možno v prípade potreby prispôsobiť aktuálnym požiadavkám rastliny.

Obzvlášť vo fáze rastu odporúčame konope skôr rosiť, než ak je iba zalievať priamo do substrátu

3. Spálenie živinami

  • Príznaky: Charakteristickým znakom spálenie rastlín pri nadbytku živín v pôde, sú farebné škvrny vyskytujúce sa najmä na okrajoch a končekoch listov. Farba týchto škvŕn sa pohybuje od sýto žltej až po veľmi tmavo hnedú. Okrem farebných zmien, sa môžu listy taktiež pomerne výrazne krútiť.

  • Riešenie: Spravidla sa tento problém ľahšie riešia pri hydroponickom pestovaní, kedy skrátka stačí "len" vymeniť pestovateľské médium. Nová tekutina pre hydroponie by mala byť obohatená o optimálne množstvo živín. Treba však povedať, že regenerácia nie je chvíľkou záležitosťou. Ba práve naopak. Rastliny potrebujú dostatočnú dobu, aby sa mohli z tak značného poškodenia spamätať. Všeobecným odporúčaním je opatrnosť pri hnojení. Vždy je oveľa ľahšie vyriešiť problém s deficitom živín, než ak nadbytkom, ktorý rastliny veľmi často silno pokazí.

4. Svetelný stres

  • Príznaky: Stres môže u rastlín vyvolať mnoho vonkajších faktorov, najčastejšie sa však jedná práve o svetelný stres spôsobený nadmerným osvetlením rastlín konope. Zvyčajne sa totiž nejde len o veľké množstvo svetla, ale aj o neprimerane veľké teplo, ktorému je konope kvôli nasvietenie vystavené. Našťastie tento problém je pomerne ľahko rozpoznateľný. Svetelný stres sa prejavuje najmä na listoch a ich farbe. Listy žltnú, niekedy dokonca hnednú. Platí priama úmera - teda čím bližšie je daná časť rastliny umiestnená k svetelnému zdroju, tým sú zmeny farby intenzívnejšie.

  • Riešenie: Ponúka sa úplne jednoduché riešenie, a síce upraviť vzdialenosť zdroja svetla od rastlín. Rovnako tak je vhodné skontrolovať teplotu. Teplotu je možné skontrolovať jednoduchým testom. Stačí priložiť dlaň nad vrchol rastliny - v prípade, že cítite prílišné teplo, je skutočne potrebné zabezpečiť novú dostatočnú vzdialenosť medzi rastlinami a svetlom.