Purple je známa odroda konope pre svoje charakteristické fialové sfarbenie, ktoré je v prírode bežne zapríčinené sezónnymi zmenami teplôt. Pre dosiahnutie tej pravej purpurovej farby počas zrenia, musí mať odroda samozrejme určitý genetický potenciál. Pri pestovaní v bežných podmienkach totiž intenzívna prítomnosť zeleného chlorofylu zvyčajne premôže ostatné farby, ako je oranžová, červená ale aj práve fialová.

Prítomnosť chlorofylu má tendenciu klesať s príchodom chladných jesenných nocí a fialový pigment známy pod názvom "Anthocyan" tak začne presvitať na povrch. Tento Antokyanín sa v podstate nachádza vo vrstve pod chlorofylom a určité konopné odrody majú väčší potenciál pre tvorbu práve tejto látky, ktorá zapríčiní purpurové zafarbenie rastlín.
 


Čo znamená fialová odroda?

Názov "fialové konope" sa používa pre označenie rastlín, ktoré sa v čase kvetenstva vyznačujú purpurovo fialovými odtieňmi. História genetiky fialového konope je vlastne celkom hmlistá. Odborníci sa domnievajú, že neexistuje žiadna jedinečná rastlina, ktorá sa vyznačuje fialovým sfarbením a fialovenie rastlín pripisujú práve charakteristickému pestovaniu a kultivácii v chladných podmienkach.

Prečo sú fialové odrody konope tak populárne?

Fialová farba je často prezentovaná ako farba kráľovskej hodnosti. Rovnako tak dáva toto unikátne sfarbenie kvetov rastline nádych kráľovského rodu či dôkladného prepracovania.

Ďalšie teórie, prečo sú fialové kmene tak populárne, je preto, že predstavujú pre pestovateľov výzvu. Proces pestovania kvalitných fialových odrôd nie je vôbec jednoduchý a vyžaduje od pestovateľov značnú dávku úsilia. Ak však dodržiavate základné podmienky pre podobný štýl pestovania, môže byť Vaša fialka naozaj nádherným exemplárom.

Pre úspešného pestovateľa je dosiahnutie takého odtieňa porovnateľný pocit ako keď záhradník vysľachtí naozaj jemné a drahé víno. Proste fialová farba je vždy známka dobrej kvality konope.

 

Purple - fialová marihuana

 

Ako teda na pestovanie fialových odrôd?

Ako už bolo uvedené v našom článku, dosiahnuť toho pravého fialového sfarbenia nie je vôbec jednoduché. Prvá vec, ktorú musíte starostlivo zvážiť, je výber vhodnej genetiky. To v skratke znamená, že rastlina, ktorá nemá žiadne fialové gény (podiel látky s názvom Anthocyan) sa Vám nikdy do fialova nesfarbí. Bez ohľadu na to ako veľmi sa budete snažiť, alebo čo budete s rastlinou vykonávať. Odrody indického konope s prívlastkom "Kush" sú často tou správnou voľbou pestovateľov, ktorí chcú kvalitnú fialovú odrodu vypestovať.

Čo musíte ďalej zabezpečiť je optimálny chlad v dobe zrenia. Ako už bolo napísané, vyššia vrstva chlorofylu sa musí nahradiť vrstvou s Antokyanmi, ktorá je pod ňou. Ak chcete tohto procesu dosiahnuť, je potrebné pestovať rastlinu pri teplotách nižších, ako ste bežne zvyknutý. Ak však dovolíte teplote klesnúť pod znesiteľnú hladinu, rastlina Vám začne upadať. Vždy majte na pamäti, že fialové zafarbenie rastliny je pekné, ale je potrebné venovať značnú dávku opatrnosti a netrápiť rastlinu príliš nízkymi teplotami dlhšie, ako je nevyhnutne nutné.

Najdôležitejším faktorom potom bude vaša trpezlivosť. Úplnému dozretie rastlín v chladných podmienkach to zaberie dlhší čas a to znamená samozrejme čakať o niečo dlhšie. Výsledky však môžu byť ohromujúca. Ak si myslíte, že nie ste typ človeka, ktorý si môže dovoliť čakať, potom fialové konope nemusí byť pre vás práve ideálnou voľbou.

Aké sú príklady dobrého fialového konope?

Jeden z najslávnejších kmeňov fialového konope je bezpochyby Purple Kush. Táto odroda má veľmi sladkú vôňu, s náznakom šťavnatého hrozna. Práve Purple Kush je dobrým odľahčením pre náročných pestovateľov, pretože navodzuje uvoľňujúci pocit, bez pocitu náznaku únavy.

Ďalšia populárna fialka je bezpochyby Purple Haze. Táto odroda Vám dokáže navodiť veľmi euforický pocit. Má silnú sladkastú príchuť s prívlastkom santalového dreva.

Ďalšie slávne fialové kmene sú Purple Voodoo, Purple Diesel alebo Purple # 1.


Odporúčame ochutnať.

 

TipSemená konope / marihuany sú určené výhradne na zberateľské účely! Pestovanie rastlín s vyšším obsahom THC je priestupkom, alebo trestným činom! Viac tu.