O marihuane sa vedie mnoho diskusií. Jedni sú jej veľkými zástancami, iní ju bezvýhradne zatracujú. Čo je ale isté, že marihuana pôsobí liečivo na mnoho typov chorôb, teda prikláňať sa iba na jednu stranu nie je najlepším riešením. V dnešnom článku si ale poukážeme negatívnu stránku dlhodobého užívania marihuany.

Nielen že ovplyvňuje zdravotný stav užívateľa, ale má významný vplyv aj na jeho osobnosť a správanie. Začnime napríklad vplyvom na psychiku.

Vplyv na psychiku

U dlhodobého užívateľov kanabisu je možné vypozorovať ako sa mení jeho povahové vlastnosti, vzniká psychický návyk, stráca motiváciu. Mnohý užívateľ vám pri otázke či je na látke závislý bude tvrdiť že nie. Hoci nevzniká nijako silná závislosť, predsa len pocity ako je nutkanie užiť drogu znovu a prežívať pocity ktoré sú s ňou spojené sa objavujú veľmi často. Pri abstinencii sa môžu prejaviť stavy psychického vyčerpania, podráždenosť, určitá strata motivácie, zlosť, agresivita, strach, úzkosť, poruchy spánku, nepokoj a ďalšie. Tieto prejavy trvajú od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. Čo sa týka fyzickej závislosti tá u konope nebola nikdy dokázaná.

Preukázalo sa, že marihuana má za následok aj poruchy krátkodobej pamäti. Dlhodobým užívaním môže byť spôsobená nesústredenosť jedinca, strata vnímanie plynutie času, mení sa charakter, ... atď. Konope je aj považované za spúšťací mechanizmus depresiou či psychóz.

Vplyv na pľúca

Najčastejším spôsobom užívania kanabisu je fajčenie a v tom je ten kameň úrazu. Pri fajčení sa užívateľovi dostávajú do pľúc toxické látky ako je oxid uhoľnatý (CO), kyanovodík (HCN), nitrosamín, decht a kanabinoidy. Pre porovnanie s tabakovými cigaretami: uvádza sa, že jeden joint obsahuje toľko dechtu ako 2-3 tabakové cigarety. Možno to nevyzerá tak desivo, keď si predstavíte že fajčiar cigariet je schopný za deň vyfajčiť celú krabičku, ale ide tu hlavne o rozdielny štýl fajčenia. Organizmus fajčiara marihuany je vystavený omnoho väčšiemu množstvu dechtu a to preto, že fajčiar vťahuje dym hlboko do pľúc a snažia sa ho tam držať čo najdlhšie. Ďalším faktorom ktorý prispieva k väčšiemu množstvu dechtu je absencia filtra.

A ako sa to prejaví na zdraví? U fajčiarov môže prepuknúť zápal priedušiek, priedušničiek, často môžeme pozorovať dráždivý kašeľ, niekedy dochádza až k emfyzém pľúc (emfyzému) a najviac obávanému vzniku rakoviny pri trvalom zápalu sliznice.


Rozedma plic


V súčasnej dobe existuje istá možnosť ako zabrániť škodlivým látkam aby sa dostávali do pľúc. Tou možnosťou je tzv. Vaporizér, čiže prístroj ktorý ohrieva rastliny na istú teplotu bez toho aby došlo k zapáleniu a uvoľňujú sa tak iba chcené látky v čistej forme.




Vplyv na plod

Ak matka v čase tehotenstva požíva marihuanu, následkom môže byť nižšia pôrodná váha novorodenca. Ďalej je potom fajčením či už aktívnym alebo pasívnym zaťažovaný plod toxickými splodinami, znižuje sa okysličenie krvi a plodu sa darí horšie. Výskumy ukazujú, že fajčenie marihuany je pre plod škodlivejšie ako fajčenie tabaku. Pokiaľ ale fajčí matka konope iba v prvom necelom mesiaci, nemá konope na embryo žiadny vplyv. Prečo to tak je? Je to spôsobené tým, že v takto skorom štádiu ešte nie je pevne vytvorené spojenie medzi embryom a materskou krvou z ktorej by sa dostávali škodlivé látky k plodu.

V neskoršom veku okolo 4 rokov sa môžu vplyvom užívania kanabisu počas tehotenstva objaviť poruchy správania dieťaťa a horšie schopnosť učenia.

psychózy

Ďalším možným rizikom vznikajúcim pri dlhodobom a intenzívnom užívaní sú psychózy. Veľké množstvo THC v tele môže spôsobovať úzkosti, halucinácie, bludy, zmätenosť, hyperaktivitu. Po vysadení marihuany sa čoskoro všetko navracia opäť do normálu.

Ďalším negatívom je, že môže zhoršovať príznaky schizofrénie či urýchliť jej vznik u náchylnejších jedincov.

Prechod ku tvrdším drogám

Niekedy sa uvádza, že marihuana je vstupnou drogou k drogám ako je pervitín, kokaín alebo napríklad heroín. Vyplýva to z výskumov ktoré poukazujú na to, že používatelia tvrdých drog začínali práve marihuanou. Toto je však individuálna a záleží na každom jedincovi. Je mnoho užívateľov kanabisu, ktorí nikdy po tvrdšie droge nesiahli a ani ich to neláka.

obezita

Konope je často podávané pacientom s poruchami príjmu potravy a to práve preto, že chuť k jedlu zvyšuje. U zdravých a náchylnejších jedincov preto zvýšenie chuti môže spôsobovať naberanie hmotnosti a následnou obezitu.  

Vplyv na spermie

Podľa tvrdenia vedcov látky obsiahnuté v marihuane ovplyvňujú aj mužskú plodnosť. Marihuana spôsobí tzv. Predčasné zapálenie spermií, ktoré sa začnú zbesilo pohybovať, čím sa čoskoro vysilí a odumierajú ešte pred dosiahnutím vajíčka.

Pravidelným užívaním sa môže znižovať aj hladina testosterónu v mužskom tele čo vedie ku zmenšeniu počtu spermií. Vplyvom konope je ovplyvnené aj dozrievanie spermií. Môže dochádzať k deformáciám a zmenám bunkovej štruktúry.

Vplyv na imunitný systém

Dlhodobým užívaním kanabisu je ovplyvnená aj imunita človeka. Pravidelní konzumenti sú náchylnejší k vírusovým ochoreniam a alergiám. Je to spôsobené tým, že kanabinoidy môžu potláčať obranné funkcie ľudského organizmu.

Vplyv na osobnosť

Chronickí užívatelia niekedy doslova stráca kontakt s realitou a žijú tzv. "Život v hmle". Častým javom je otupenosť sprevádzaná ťažkopádnu rozhovoru. Typickými príznakmi sú neochota niesť zodpovednosť za vykonané činy, spomalenie životného tempa, neschopnosť riešiť problémy iným spôsobom ako drogou. Týmto ľuďom hrozí, že prídu o niektoré životné šance, môžu byť aj menej sociálno prispôsobiví. Niekomu však pomáha aj ako únik pred realitou ktorá mu neprináša šťastie.

Ako je možné vidieť z dnešného článku, riziká dlhodobým užívaním marihuany sú početné. Niektoré účinky sú prechodné a pri eliminácii marihuany sa opäť vráti do normálu, iné sú bohužiaľ nenapraviteľné. Z toho vyplýva aj poučenie, že každá karta má dve strany. Konope môže ľuďom pomáhať, ale aj prispievať negatívnym spôsobom.