• Najznámejší server s videami, YouTube, sa nedávno rozhodol začať mazať všetky účty akokoľvek spojené s liečebným kanabisom

Pred pár týždňami si počas prechádzaní svojich obľúbených videí Sam Houston, skúsený konopný aktivista z Kalifornie, všimol istého podozrivého trendu. YouTube kanály známych podporcov konope a pestovateľov ako je Jorge Cervantes alebo “Vader OG“ začali pod nátlakom nových pravidiel pomaly ale isto miznúť. Tvorcovia videí však vopred neboli žiadnym spôsobom varovaní.

"Všetkým pritom prišla rovnaká správa: Zistili sme, že tento kanál obsahuje závadný obsah. Video bolo odovzdané k revízii dodržaní zásad YouTube. "

Houston, komunitný manažér pracujúci v San Franciscu nebol zarazený o nič menej, než Sam. "Tieto kanály tu boli už dosť dlho a nikto sa nesťažoval." Niektoré z konopných videí sledujúcim predstavovali techniky pestovania konope a učili divákov o tom, ako sa vysporiadať s pascami a nástrahami takéhoto snaženia. Väčšinou sa tak jednalo o videá informačného charakteru. V žiadnom prípade sa v týchto videách nevyskytoval explicitne sexuálny alebo pre diváka nebezpečný obsah.

Houston a Sam samozrejme nezostali jedinými, koho prekvapivé miznutie videí o liečebnom konope zarazilo a pochopiteľne aj naštvalo. Mazanie bez varovania započalo ešte len necelý mesiac späť. Dva roky spätne sa niečo podobné stalo aj na Facebooku, ktorý z ničoho nič zmazal obrovské množstvo stránok zameraných na liečebné konope. O YouTube však bolo až do teraz všeobecne známe, že konopné tématiky toleruje.

YouTube Vs Marihuana

Náhle rozhodnutie mazať videá s kanabisom bez žiadneho predbežného ani verejného varovanie prišlo zo strany YouTube podivuhodne zrovna v čase, kedy je liečebné konope čím ďalej viac akceptované naprieč širokou verejnosťou. Napríklad v USA síce "marihuana" stále zostáva v rámci federálneho zákona ilegálna, avšak len v hŕstke zostávajúcich štátov je zakázaná úplne (pre lekárske i rekreačné účely).

Zoberme si príklad Dylana Osborna, zakladateľa YouTube kanálu Greenbox Grown. Dylan na svojom kanáli poučuje divákov o tom ako rýchlo a efektívne vypestovať konope pre liečbu doma a navyše bez prílišných nákladov. YouTube jeho kanál pár týždňov nazpať označkoval ako "nevhodný obsah".

Dovtedy Dylanův kanál čítal 13,000 odberateľov a viac ako 200 videí. Väčšina z nich bola zameraná na inštruktážny obsah, spolu s pár recenziami konopných odrôd. S varovným označovaním videí na jeho kanáli YouTube začal už pred niekoľkými mesiacmi. "Tentoraz to však bolo iné, nešlo len o označovaní," vysvetľuje Dylan. "Začalo miznúť množstvo ďalších kanálov, navyše takých, ktoré majú oveľa viac odberateľov a fungovali už niekoľko rokov."

Prečo konope? Prečo teraz?

Dylan ďalej dáva najavo svoju frustráciu a neschopnosť rozumne si vysvetliť, ako že to vlastne porušil práva a zásady YouTube. "Na YouTube môžete v pokoji sledovať hromady ďalších videí, ktoré jasne práva a zásady porušujú. Trebárs videá o tom, ako vyrobiť výbušniny v domácnosti a podobne. "Osborn odvtedy prešiel na vlastnú agendu, prehodil si videá na vlastné stránky a necháva si platiť priamo od záujemcov.

Zákaz obsahu s kanabisom prišiel krátko na to, čo došlo k zaškrtnutí všetkých videí obsahujúcich strelné zbrane. Tvorcovia obsahu zameriavajúci sa na popisy zbraní a všetko okolo nich rovnako ako Dylan prešli na vlastné stránky, kde si účtujú mesačné poplatky. Niektorí skúsili svoj obsah prehodiť na Pornhub.

"Niektorí z tvorcov zameriavajúcich sa na liečebné konope teraz prechádza napríklad na InstagramTwitter a ďalšie známe sociálne médiá."

V apríli sa objavila správa v magazíne New York, kde predstaviteľ YouTube vyhlásil: "Obsah zaoberajúci sa predajom strelných zbraní sme zakázali už dávno. Len nedávno sme však varovali tvorcov obsahu, ktorí sa všetkým okolo strelných zbraní zaoberajú. "

Teraz to vyzerá, že YouTube volí rovnaký prístup aj k celému obsahu zaoberajúcimu sa čohokoľvek okolo liečebného konope.

Možno ide o peniaze z reklamy?

Jednými z ďalších mnohých tvorcov konopného obsahu na YouTube boli dvaja YouTuberi z Kalifornie známi pod pseudonymom "The High Couple." Rovnako ako mnohým bol aj im kanál bez varovania zmazaný. Tým prišli o viac ako 28,000 poctivo získaných odberateľov. The High Couple dostali správu o kompletnom zabanovanie ich obsahu, bez možnosti sa akokoľvek odvolať alebo sa pokúsiť ich obsah upraviť tak, aby novým nariadením vyhovoval.

V emaile na otázku redakcie servera Leafly High Couple situáciu popísali: "písaným dôvodom YouTube pre zrušenie nášho kanála bolo porušenie komunitných zásad '. Žiadny špecifický dôvod v ich správe pritom nebol zvýraznený. Iba napísali všeobecný zoznam možných dôvodov ako je podporovanie ilegálnych aktivít, branie drog alebo tvorba spamového obsahu."

The High Couple si zo situácie vyvodili, že pravým dôvodom budú zárobky z reklamy. "YouTube si zrejme nemôže dovoliť zarábať peniaze na obsahu vzťahujúcum sa na konope, marihuanu," vysvetľujú kalifornskí tvorcovia. "Minulý rok došlo k incidentu, ktorý mnohí nazývali, Adpokalypsou '. Mnoho inzerentom sa zaplatené reklamy začali zobrazovať pred videami, ktoré boli pre ich nevhodné alebo priamo poškodzujúce. Ako náhle začali peniaze inzerentov YouTube opúšťať, došlo k rýchlemu updatu algoritmu, ktorý sa stará o relevantné zobrazovanie reklám. Od tej doby sa celý systém začal rúcať."

Konspirátor Alex Jones zostáva v pokoji?

Autoritatívne akcie a zákazy zo strany YouTube začali byť pod hľadáčikom už od chvíle, kedy došlo k incidentu Alexa Jonesa, známeho Konšpirátora, ktorý v jednom zo svojich videí začal tvrdiť, že k vystrieľanie školy v Sandy Hook nedošlo a že ide o obyčajné divadlo. Jeho video bolo Youtubom najskôr odstránené, neskôr ho však zase uvoľnili späť. Ďalej, YouTube schytal veľkú kritiku po tom, čo razantne zakročil proti Prank videu komedianta Logana Paula, ktorý v jednom zo svojich videí zobrazoval falošnú figúru muža obeseného v Japonskom lese.

"Inzerenti začali na YouTube znova a viac tlačiť s požiadavkami opravenie algoritmov a zabránenie zobrazovanie obsahu pred nevhodnými videami. Tentoraz však došlo rovno na mazanie takýchto videí a celých kanálov, "píšu Alice a Clark (The High Couple) v ich emailu.

Odteraz žiadne varovné správy

Jedným z ďalších tvorcov a konopných nadšencov, ktorým bol obsah bez varovania zmazaný, je Kord Tagley. YouTube mu zmazal celý kanál zhruba pred mesiacom. Tagleyeho kanál GreenGenes Garden obsahoval z veľkej väčšiny informačné videá, zaoberajúca sa správnym nastavením lámp a svetiel používaných v indoor záhradách. Kanál pôvodne vznikol ako reklamný pomôcka pre Tagleyeho biznis Pacific Light Concepts, kde predával LED svetlá.

"Kord Tagley urobil všetko preto, aby jeho obsah vyhovoval právnym požiadavkám a komunitným zásadám. Ani to však nezabránilo YouTube vo zmazanie celého jeho kanála."

Tagley dodržiaval všetky potrebné opatrenia, ako napríklad varovanie na začiatku videa o tom, že je obsah nevhodný pre deti mladšie ako 21 rokov, a podobne. Do programu Google Adsense sa Tagley kvalifikoval po tom, čo dosiahol prvých 10,000 odberateľov. Zmazanie obsahu ho stretlo v moment, kedy mal na svojej strane viac ako 43,000 fanúšikov a okolo 7 miliónov zhliadnutí.

Tagley si na videách tiež dobre privyrábal. Strata zárobku však nie je tým, čo by ho frustrovalo najviac. Čo ho rozhodilo najviac, je prístup YouTube, ktorý skrátka obišiel bežný postup, kedy je potrebné tvorca obsahu najskôr trikrát varovať. Namiesto varovanie však došlo rovno k zrušeniu celého kanálu.

V bežnom prípade vám najskôr zakážu živé prenosy, po prvom varovaní. "Dve varovanie znamenajú, že nemôžete nahrávať žiadne ďalšie videá a po treťom vás rovno vymažú. V predchádzajúcich prípadoch sa mi stalo u pár starých videí, že došlo k varovaniu zo strany YouTube na ich obsah. Ich varovnému označenie som však Tangley oponoval a po revízii varovania stiahli. Tentoraz však YouTube odpísal, že kvôli správe od Ruskej vlády a Google tak musel zakročiť."

Ako alternatívu teraz Tangley používa TheWeedTube.com, nový server plný videí zameraných priamo na konopnú komunitu.

Migrácia na Pornhub a Instagram

Momentálne sa čím ďalej viac tvorcov konopného obsahu objavuje novo na Instagramu. Odtiaľ svojich fanúšikov tvorcovia začali smerovať na Twitch, ktorý nedávno konopný obsah naopak povolil. Tvorcovia tiež obnovujú YouTube kanály pod rovnakým nickom, aby mohli svoje staré fanúšikov presmerovať na nové siete.

"VaderOG", známy konopný tvorca obsahu, nedávno uploadoval nové video a ako sám hovorí "bang, prišlo prvé označenie s varovaním. Neriešil som to a uploadovali ďalej. Prásk, mám dve varovania. Teraz nemôžem uploadovať celé dva týždne a to mi celkom pochopiteľne kazí novo rozbehnutý, denný seriál. "

Iným tvorcom sa zase zapáčil prístup kanálov zameriavajúcich sa na to téma strelných zbraní - začali hromadne migrovať na stránku, ktorá je pre nevhodný obsah ako robená - Pornhub.

S YouTube sa nikto nedokázal skontaktovať

Žiadnemu z tvorcov sa s YouTube nepodarilo nadviazať zrozumiteľný kontakt. Situácia je tak pochopiteľne jednak nejasná, ale taky hlavne ťažko riešiteľná. "Navyše, ak chcete oponovať niektorému z ich varovania alebo zakázanie videí, môžete napísať správu maximálne o 500 písmenách," vysvetľuje ďalej obmedzené možnosti Tangley. "Navyše to vyzerá, že sťažnosti nečítajú zamestnanci, ale boti. Väčšinou sa nám dostane vygenerované odpovede do niekoľkých minút."

Tvorcovia sú pochopiteľne prístupom YouTube rozhorčení. "Nikto sa s nami nesnaží tento problém nejako zrozumiteľne riešiť. Proste nám prasknú dverami pred nosom a nazdar, konečná."

 

 

Zdroj: www.leafly.com

Obrázky: https://herb.co