• Je medzi kanadskými pacientmi žiadajúcimi o prístup k liečebnému konope hromada hypochondrov?
  • Je naozaj potrebné navýšiť zdanenie medicínskej marihuany na predpis za účelom stenčenia radov predstierajúcich, rekreačných užívateľov bažiacich po kvalitnej bylinnej medicíne?

Vláda Kanady si myslí, že áno – presne týmto dôvodom sa totiž oháňa v podpore presadenia nového daňového zákona.

Dane a lieky (konope) na predpis

Všetky konope predané cez momentálne legálne, zdravotný program umožňujúci pacientom trpiacim na určité druhy ochorení dostať na konopu predpis, podlieha v Kanade ako federálnej, tak provinciálnej dani z predaja. To pre pacientov liečiacich sa kanabisom napokon nie je nič nové, pretože je tento zákon v uplatnení už od roku 2013, kedy bolo v Kanade liečebné konope novo povolené.

Teraz sa však vláda Kanady novo ozvala s tým, že je potrebné zmeniť dane pre všetkých legálnych producentov konope a to na 10% - nehľadiac na to, či je konope smerované na pacientov alebo rekreačných užívateľov.

"Ottawa novo oznámila, že percento zdanenia predaja liečebného konope bude novo zmenené na 10% a to ako pre konope smerované na rekreačných užívateľov, tak na pacientov užívajúcich konope na liečbu ."

„Naša vláda zostáva zameraná na pôvodný cieľ a tým ich vytvoriť a udržiavať funkčný zdravotný systém liečebného konope,“ vysvetľuje člen parlamentu Bill Blair v novembrovom rozhovore pre The Globe and Mail. „Zároveň nechceme, aby boli daňové zákony podnetom pre osoby, ktoré chcú systém využívať nevhodným spôsobom, a navrhujeme, aby došlo k zjednoteniu daňových noriem.“

Vláda na tento návrh začala pritláčať v decembri 2017, práve keď sa premiér Justin Trudeau objavil v rannej show Toronto's Breakfast: „Faktom zostáva, že tu máme hrozne veľa osôb snažiacich sa dostať do systému zdravotného konope iba za účelom získania drogy na rekreáciu,“ vysvetľuje v televízii Trudeau.

Reakcie verejnosti na premiérovo vyhlásenie boli prinajmenšom rozhorčené. Napríklad Mandy McKnight, matka chlapca, ktorému vďaka povoleniu liečebného konope bolo umožnené užívať olej s veľmi vysokým obsahomkanabinoidu CBD proti epilepsii , sarkasticky tweetnula: „Jasne, zdaňme poriadne 99% legitímnych pacientov, ktorí zdravotné marihuany naozaj potrebujú, kvôli pár snaží och*at systém aby ušetrili úbohý dolár. Takto teraz robíme zákony v Kanade?“

S rozhorčeným rýpnutím Mcknightovej však vyvstáva na povrch aj vcelku dôležitá otázka – koľko ľudí sa naozaj snaží obísť systém iba kvôli tomu, aby si mohli konope zafajčiť doma pri televízii a trochu lacnejšie?

Redakcia serveru Leafly sa išla na túto zaujímavú otázku opýtať rovno k zdroju, ku konzultantovi v odbore liečebného konope, ktorý doteraz pracoval rovno v niekoľkých popredných, konopných klinikách naprieč Torontom, Brianovi Kieransovi.

„Nemyslím, že je tu až toľko ľudí zneužívajúcich systém, ako by si niekto mohol myslieť,“ dáva sa do reči Kierans. Leafly chcela vedieť, koľko by si zhruba tipol percent a jeho odpoveď bola príhodne veľmi podobná tweetu Mcknightovej: „Presne samozrejme v skutočnosti nemám tušenie ale čisto intuitívne a podľa vlastného pozorovania by som si trúfol povedať, že sa jedná o maximálne 1%. V klinikách som si posedel už viac ako roky a z vlastnej skúsenosti viem, že ľudia, ktorí si idú pre rekreačné konope a uvedomia si, že sa ocitli v klinike pre pacientov, sa otáča na päte veľmi rýchlo a väčšinou s nejakou komickou výhovorkou.“

„Niektoré z kliník majú systém založený tak, že je možné sa ku konope dostať vcelku rýchlo. To ale neznamená, že politika kliniky mieri na rekreačných užívateľov – sú tu aj pacienti, ktorí sa ku konope potrebujú dostať naozaj rýchlo napríklad kvôli ťažko liečiteľným, epileptickým záchvatom.“

Kierans však dodáva, že jedným z ďalších obáv dôsledkov legálneho, konopného systému je napríklad fakt, že si niekto týmto spôsobom konope môže vyzdvihnúť iba raz a využívať potom oficiálne balenie konope ako fintu, do ktorej si bude schovávať svoju vlastnú, kto vie kde zohnanú marihuanu .

Dane za liečebné konope z lekárne

Avšak, ako redakciu Kierans ďalej vysvetlil, všetky predpisy na liečebné konope sú pod prísnym dohľadom miestnych provinciálnych univerzít a doktori si tak dávajú dvakrát taký pozor, komu že to vlastne konope umožňujú užívať: „Existujú tu štandardné hodnotenia pre narkotiká, ktorým podliehajú všetky tunajšie kliniky . Konope je liečebne klasifikované ako narkotikum a ako takému sa k nemu musí zo strany doktorov pristupovať.“

V prípade, že sa teda niekto chce klasifikovať k odberu liečebnej marihuany na predpis, musí najskôr prejsť objemným testom určeným na diskvalifikáciu osôb napríklad náchylných na závislosti.

Ľudia ako je Kieran, ktorí majú k zdravotnému, konopnému systému blízko, s novým návrhom navýšenia daní nesúhlasia. Svoje protesty dávajú najavo napríklad v internetových kampaniach, ako je napríklad #DontTaxMedicine.

Aký máte názor na situáciu u nás? Je konope z lekární predražené, alebo naopak lacnejšie ako na čiernom trhu? Mohla by podobná situácia ako v Kanade, kde sa proti návrhom na zjednotenú daňovú normu protestuje, nastať aj u nás?

Zdroj: leafly.com