• Ženy závislé na návykových látkach si svoju závislosť uvedomujú skôr ako muži.
  • Súvisí to s nástupom psychických, zdravotných a pracovných problémov, ktoré tieto závislosti sprevádzajú.

Úvod do štúdie

Ženy závislé od alkoholu si predtým uvedomili, že potrebujú liečbu viac ako ďalšiu dávku alkoholu. Zažívali pritom skorší nástup komplikácií súvisiacich s alkoholom (tzv. Telescoping). Tento fenomén sa zdá byť zrejmý u žien závislých na drogách, hoci dostupné údaje o tejto súvislosti sú menej bohaté.

Cieľ

Zhodnotiť vplyv pohlavia na priebeh liečby a na frekvenciu, závažnosť a súvisiace komplikácie závislosti na drogách DSM-III-R a alkoholu u 271 závislých pacientov (priemerný vek: 32,6; 156 žien).

Metódy

Na porovnanie dĺžky pravidelného užívania kokaínu, opiátov, konope a alkoholu a časom medzi jednotlivými dávkami bola použitá metóda ANCOVA.

Boli tiež preskúmané výsledky indexu závažnosti závislosti (ASI).

Výsledky

Pri skúmaní pravidelného užívania akejkoľvek látky nebol pozorovaný u pacientov žiadny rozdiel medzi pohlavím. Ženy užívali pravidelne opiáty a konope menej rokov a taktiež závislosť na alkohole trvala pred začatím liečby menej rokov. Napriek tomu, že závažnosť závislosti na drogách a alkohole sa nelíšila podľa pohlavia, ženy hlásili závažnejšie psychiatrické, zdravotné komplikácie a tiež komplikácie v práci.

Závery

Tieto zistenia podporujú predpoklad zrýchlenej progresie na vstup do liečby medzi ženami závislých od opiátov, konope a alkoholu a naznačujú, že existuje zraniteľnosť založená na pohlaví k nepriaznivým dôsledkom týchto porúch.

Zdroje: štúdie , obrázok: www.pinterest.es