Konope na predpis? Veľa pacientov jasalo. Prešlo ich to však potom, keď sa dozvedeli ďalšie, bohužiaľ už menej príjemné detaily. Zhruba pred mesiacom dokončilo ministerstvo zdravotníctva návrh vyhlášky zákona o liečebnom konope. Podľa nej môže lekár predpísať pacientovi staršiemu 19 rokov 30 gramov konope mesačne. Je to málo alebo veľa?

Všetko určite závisí na pacientovej diagnóze, a práve tu je podľa mnohých kameň úrazu. Liečebné konope je možné predpísať práve len na tieto druhy ochorení:

  • chronická neutíšiteľná bolesť
  • spasticita a s ňou spojená bolesť z rozstrúsenej sklerózy
  • pri poranení miechy
  • nauzea, vracanie, stimulácia apetítu v súvislosti s liečbou nádorov alebo s liečbou HIV
  • Tourettov syndróm

Teda chýbajú tí najčastejší užívatelia, ktorý najhlasnejšie bojovali za legalizáciu marihuany na lekárske účely, a to sú ľudia trpiaci Parkinsonovou chorobou.

Predpísať ich môže len vybraná skupina lekárov špecializovaných na klinickú alebo riadiačnú onkológiu, neurológiu, paliatívnu medicínu, reumatológiu, liečbu bolesti, ortopédiu, infekčné lekárstvo, vnútorné lekárstvo a psychiatriu.

 

Lekári potom môžu predpísať tieto druhy konope - Cannabis sativa s obsahom THC 12, 19 a 6 percent a cannabis indica s obsahom THC 14 percent.

Všetko je, dá sa povedať prevzaté z holandského modelu, ktorý je však ťažké k nášmu štátu prispôsobiť.

 

Pestovanie marihuany pre lekárske účely

Koľko to bude stáť?

Cena stále nie je jasná, pretože stále chýba potrebný dovozca. V Českej republike bude povolené pestovanie na lekárske účely od budúceho roka a doposiaľ žiadny distribútor nepožiadal o licenciu na dovoz marihuany z Holandska.

V súčasnej dobe sú však dohady o cene rôzne, ale odborníci sa všeobecne zhodujú, že suma vysoko prekročí 10 € za gram konope. Odhaduje sa teda, že mesačná liečba konope by mohla pacientov pri využití celých 30 gramov vyjsť na zhruba 400 €.

Jediným dostupným liekom zloženým z kanabinoidov THC a CBD v pomere 50:50 je ústny sprej Sativex, ktoré pacientov vyjde približne na 600 - 1600 € mesačne podľa druhu ochorenia. Jeho dostupnosť je však veľmi obmedzená.


Záverom ešte dodám, že liečbu kanabisom v súčasnosti nehradí žiadna zdravotná poisťovňa a do budúcna to zatiaľ ani žiadna nemá v pláne.