Od dôležitosti správneho hnojenie pri pestovaní liečebného konope sme vás už informovali v predchádzajúcich článkoch . Je potrebné dbať na správny typ hnojiva, a tiež frekvenciu jeho používania. Nadmerné hnojenie pomocou, či už pomocou organických alebo anorganických hnojív, môže rastlinám veľmi silno uškodiť. Zvyčajne dôjde k ich spáleniu a úhynu. Práve dnes, však bude reč o úplne organickom typu hnojiva, a síce netopierími trusu zvanom tiež "Guáno".

Guáno, teda netopierie trus, ako účinnej hnojivo je známy a hojne využívaný, už po niekoľko stoviek rokov. Je pokladané za takmer akýsi svätý grál medzi organickými typy hnojív. A treba podotknúť, že zaslúžene. Guáno je bohaté najmä na 2 veľmi dôležité prvky, a síce fosfor a dusík. Podobne ako my v súčasnosti konzumujeme celý rad superpotravín, pre rastliny, a nie len tie konopné, funguje guáno tiež ako organická super výživové bomba.

Prečo práve Guáno?

Odpoveď je prostá. Všeobecne platí, že organické hnojivá sú pre rastliny skrátka oveľa prospešnejšie. Dvojnásobne to potom platí u rastlín konope, ktoré sú pestované napríklad pre svoje kvetenstvo plná liečebného CBD. Tieto herby majú po zbere a usušení oveľa lepšiu vôňu i chuť, než ak kvety z rastliny, ktorá bola hnojené pomocou anorganických, teda syntetických hnojív.

Organické hnojivá majú zvyčajne veľkú veľa dobre vstrebateľných živín, a výnimkou nie je ani guáno. V ňom sa skrýva skutočne vyvážený pomer 3 hlavných živín , teda prvkov, bez ktorých sa konope nezaobíde. Ide samozrejme o dusík (N), fosfor (P) a draslík (K), ktoré môžete poznať už z našich predchádzajúcich článkov pod skratkou NPK hnojivo.

Prečo je však netopierie trus tak výnimočne skvelým hnojivom s vyváženým pomerom živín? Odpoveď je opäť veľmi jednoduchá. Za všetkým je špecifický typ stravy (viac si povieme už za moment), ktorou sa netopiere živia a samozrejme tiež geografia ich výskytu.

 

Existujú rozdielna hnojivá typu Guáno?

Áno, existujú. Ako sme načali pred malou chvíľkou, tento rozdiel tkvie v strave, ktorou sa daný typ netopiera živí. Keďže netopiere žijú pochopiteľne v rôznych geografických oblastiach, ich strava tiež nie je všade rovnaká. Napríklad netopiere žijúce v Indonézii a iných tropických oblastiach, ako napríklad Jamajka, jedia prevažne ovocie. Preto ich trus bude bohatý skôr na fosfor, ktorý je dôležitý pri fáze kvitnutia rastliny.

Naopak netopiere z oblasti Južnej Ameriky alebo napríklad Mexika, majú vo svojom hľadáčiku najmä najrôznejšie typy hmyzu, čo z ich trusu robí hnojivo s veľmi vysokým obsahom dusíka. Tento prvok je, ako je známe, nutnou súčasťou hnojenie vo fáze rastu konope.

Keď mu sa netopiere živia prevažne ovocie, je ich trus bohatý hlavne na fosfor

 

Prečo zvoliť organické univerzálny hnojivá?

Primárne výhodou organických hnojív je pochopiteľne ich 100% prírodné zloženie. Rastlinám tak zaručujete príjem čistých živín, bez prísad a plnidiel, ktoré môžu byť často škodlivá. V súčasnosti je už na trhu naozaj veľa najrôznejších typov týchto hnojív. Keď mu však narazíte na Guáno, nie je nad čím váhať. Je vždy správnou voľbou.

Podobne ale môžete objaviť hnojivá tzv. "Univerzálny", ktoré sú mixom netopierieho a vtáčieho trusu, konkrétne sa jedná o trus peruánskeho morského vtáka. Tieto hnojivá majú veľmi dobre vyvážený pomer základných živín i stopových prvkov ako pre rastovú fázu, tak pre fázu kvitnutia, čo z nich robí naozaj dobré pomocníkmi.

Iste vám však vŕta hlavou, jedna pomerne chúlostivá, avšak pochopiteľná otázka. "Nebude to smrdieť?" Nebude. Hoci sa jedná o trus živočíchov, hnojivá sú úplne bez zápachu. Obvykle sú k dostaniu v tekutej podobe, výnimkou však nie sú ani sušené granuláty (taktiež bez zápachu). Guánom tak úplne bez obáv môžete hnojiť aj pri indoor pestovanie.

Ako Guáno používať?

Dôležitý je správne zvolený pomer pri miešaní zmesi na hnojenie. Ideálny je pomer 100 g sušeného Guan a 2 l vlažnej vody. Zmes miešajte kým sa granulát úplne nerozpustí. V ďalšom kroku odoberte 2 dcl namiešaného hnojiva a pridajte do 10 litrov vody pripravené na zalievanie. Nezabudnite, že voda pomocou ktorej liečebné konope zalievate musí mať správne pH, teda zásaditosť, ktorá je kľúčová pre dobré prospievanie rastliny.

Zálievka s Guano sa odporúča cca 2x do týždňa. V predposlednom týždni pred kvitnutím, už rastline dodávajte iba čistú vodu, vďaka čomu dôjde k prečisteniu substrátu a v rastline sa rozvinie jej pravá špecifická chuť aj vôňa, a to samozrejme vzhľadom k vybranej odrode.

Guáno môžete kúpiť v podobe tekutej aj sypkej zmesi

Záverom pár odporúčaní

  1. Dodržujte správnu frekvenciu hnojenie a nikdy ho neprekračujte.

  2. Pamätajte, že Guáno je mimoriadne účinné hnojivo, a aj keď obsahuje vyvážené množstvo živín, jeho nadmerným používaním, môžete rastline vážne uškodiť .

  3. Keď mu sa na rastline objavujú zvláštne typy sfarbenie skontrolujte pH pestovateľského média a zloženie hnojiva, ktoré používate. Pomôcť by vám mohol tento článok.

  4. Guáno aj iné organické hnojivá používajte veľmi opatrne!

 

POZOR: Semená konope slúžia len na zberateľské účely. Majte na pamäti, že tento článok má iba edukačné charakter. Pestovanie, konzumácia či iné nakladanie s kanabisom s obsahom THC vyšším ako zákonom stanovená hranica 0,3%, je priestupkom či trestným činom! Dbajte legislatívy vašej krajiny!